Читај ми!

Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима

Како су саопштили из градске управе, у Хелсинкију се више неће служити месо на семинарима, пословним састанцима, пријемима и другим догађајима како би се смањио угљенични отисак главног града Финске. Уместо тога, градска влада планира да понуди вегетаријанска јела и локалну рибу из одрживих извора.

Лиса Кивела, директорка за комуникације града Хелсинкија, рекла је агенцији Асошиејтед прес да промена ступа на снагу у јануару и да се неће односити на ресторане у школама и на радним местима, како преноси Вашингтон пост.

Кивела је навела да регулатива коју је усвојило Градско веће такође дозвољава одступања и за одређене „посете на високом нивоу или сличне догађаје“ које организује градоначелник Хелсинкија Јухана Вартиаинен или виши менаџери града.

Нова политика такође предвиђа да ће кафа, чај и артикли попут банана који се нуде на догађајима морати да се набављају од произвођача кроз фер трговину. Осим тога, овсено млеко би заменило обично млеко, а грицкалице и освежавајућа пића више не могу да се служе у посудама за једнократну употребу.

Локална влада је у саопштењу навела да је та мера део ширег напора „који има за циљ смањење утицаја хране на климу и смањење количине природних ресурса које град користи“.

Градоначелник, који је у августу преузео челну функцију у Хелсинкију, рекао је да му је драго што је град задржао могућност послуживања меса у неким приликама.

„На пример, ако у посету дође краљ Шведске, онда се може понудити било која храна. Или неки гости којима је природно да на понуди буде и месо. У тим случајевима морају постојати изузеци које налаже и здав разум“, навео је градоначелник у изјави за фински лист Илталехти.

Одлука Градског већа објављена ове недеље изазвала је жестоку дебату на друштвеним мрежама за и против забране меса међу грађанима и политичарима.

Нарочито су узнемирени законодавци који имају бираче у руралној Финској, где је лов популаран и где се често служе јела од дивљачи. Месо од домаћих ирваса често се служи страним достојанственицима.

Фински институт за природне ресурсе саопштио је раније ове године да потрошња меса у земљи опада већ две године заредом, пошто је све више људи одлучило да прави хамбургере, кобасице и млевено месо од производа на бази биљака, а не од животиња.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара