Дуња је добра за слатко, компот, колаче, али и добру ракију

У јужном Банату почела је берба дуња, а један од најмлађих произвођача овог воћа је Сава Џинић из Панчева, који је пре четири године посадио 300 стабала на једном хектару. Ове године очекује род од око седам тона дуње.

Ова година није била повољна за воћаре, јер је пролеће било кишовито, а лето сушно. Ипак, Сава Џинић у свом воћњаку има систем за наводњавање кап по кап и сад очекује 30 одсто већи род него лане.

„Имали смо проблем са кошавом која је доста тога омлатила и обрала, чак и кад је дуња била зелена, али и сад кад је у пуном роду пред брање ми је више скупљамо, него што беремо са дрвета", каже Сава Џинић.

Добру и квалитетну дуњу је тешко произвести, јер је биљка веома захтевна, а најтраженија је лесковачка сорта. У воћњаку је неопходно имати и 10 одсто дуњаца ради опрашивања. Сава о свему томе води рачуна, али увек има и оних који би без труда да дођу до зараде.

„Имали смо проблем и са лоповима који су нам пола воћњака обрали и мораћемо следеће године на други начин то да чувамо, као бостанџије“, напомиње вредни произвођач.

У јужном Банату последњих неколико година отворено је много нових дестилерија, а произвођачи ракије више не морају да обилазе Србију да би купили квалитетну дуњу, јер сад је имају све више и у свом крају. Један од искуснијих произвођача који дуњу претвара у ракију је Бранко Бокун из Качарева.

„Она мора да има суву материју од 13 до 14 одсто, тоталну зрелост и из те и такве дуње добија се и мирис и буке и само таква ракија је препознатљива. Ако само пет дана ставите раније дуњу у врење и ако није добила свој врхунац зрелости, добиће се и до 30 одсто мање количине,али није то најважније, већ губите буке и све оне лепоте које дуњу одвајају од других ракија“, објашњава Бокун.

Вредне домаћице од дуње праве домаће слатко и компот, оне искусније и колач китникез, а може се само убрати и ставити на орман, јер је њен мирис довољан за уживање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи