Читај ми!

Кд голуби сс чавке направе лом - како зборе Врањанци у „Хроници једне носталгије"

После Боре Станковића, писца који је врањски говор увео у књижевност, многи су писали локалним, такозваним усменим језиком. Једна од оних који у својим делима чувају традицију у Врању је и Бранка Марковић, професорка српског језика. До сада је објавила три књиге.

„Слунце огрејало врз овј октомбар, голуби си летив на све стране, лом направише по терасе и на тремови, удружили се сс чавке па си багателе правив, малка ни што не и овај корона притиснала, па још и теј работе сс птице, чувај Боже!" - Одломак из књиге Хроника једне носталгије.

Тако зборе Врањанци. Некада испричане, сада забележене приче.

Хроника једне носталгије је повратак у прошлост, у можда не лепшу прошлост, али свакако интересантнију. А ми имамо тај обичај и ту неку жељу да о тим временима, старим причамо као о добрим временима", рекао је Бранислав Јанковић, књижевник и рецензент.

Књига није фикција, у три целине говори о Врању и његовим становницима, о специфичностима, догађајима.

„Она говори о свакодневним људима који су на неки начин обележили наше доба, наше време. То су људи, божји људи, неки од њих, као што је то, Врањанци добро знају о коме се ради - Шишко, један врхунски уметник са великим талентом, сликарским", објашњава ауторка Хронике једне носталгије Бранка Марковић.

Збирка есејистичких записа је трећа књига Бранке Марковић, која је професорка матерњег језика, и која објављује књижевне радове и у часописима.

„У прози је Бранка изванредна. Овим се она доказује да је изградила своје књижевне хоризонте, који су неретко у сукобу са друштвеним и хоризонтима заједнице, али она гура свој пут", истакао је Жикица Димитријевић, председник Удружења књижевника Врања.

Уз приче на локалном говору, промоцију књиге Хроника једне носталгије пратиле су и врањске песме, које такође чувају посебност језика овог краја.

четвртак, 17. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи