Читај ми!

Зашто сви воле новопазарске мантије

Новопазарске мантије, чувени специјалитет, постале су омиљено јело широм Србије. Нису им одолеле ни личности из јавног живота – политичари, певачи, дипломате и државници. Због старе и аутентичне рецептуре, мантије су пре девет година уврштене у листу нематеријалног културног наслеђа Србије, а њихова производња постала је и уносан посао.

У Новом Пазару, некада, девојка није могла да се уда док не научи да умеси мантије па се ова вештина вековима преносила с генерације на генерацију.

Млади предузетник Јасмин Дервишнуровић открива зашто сви воле новопазарске мантије.

„Мантије су наше стигле до председника. Што се тиће свих њих, министри, амбасадори разни, сви су пробали и сви реагују са одушевљењем. Произведомо две до три хиљаде комада дневно. Некад се деси пет, некад више зависи о сезони“, наводи Јасмин власник радионице „Све под сач“.

Мантије морају да буду хрскаве, служе се вруће, а састоје се од дванаест слојева јуфки или кора дебљине листа папира.

„Замесимо тесто, тесто после тањимо. Добијемо ову смесу. Сечемо на коцкице, пунимо месом. За месо нам је потребно: бибер, лук и со. Једну мантију савијем за један минут“, објашњава Мајида Црновршанин, мајсторица за мантије.

Јасмин је посао наследио од оца Сулејмана-Ћура чувеног новопазарског боксера који је ринг заменио радионицом за мантије.

„Пре 50 година бавио сам се боксом прилично успешно. Био сам капитен екипе која је забележила најбоље резултате тих година. Дружио сам се са једним што је међу првима држао радњу у Пазару, Агушевић Ибрахим, и видео сам да кроз тај посао може да се солидно живи. Дошао сам на идеју да са супругом мојом самостално почнемо да радимо и то уз помоћ мог сина“, каже Сулејман Дервишнуровић – Ћуре.

Јасминове пите и мантије стижу до престонице и многих градова у Србији.

„За мене је ово више племенито него оно његово. Ја сам код женске популације био познат, он је код мушке популације познат. Е, сад, што би ми рекли, сад жене су мирне. Сад нико више не меси. Код мене и умешено и готово и печено и све. Ја сам мало лакши пут до славе дошао него што је он“, шали се Јасмин.

Не постоје писани трагови о настанку мантија у Новом Пазару. Претпоставља се да је ово јело досло на Запад са монголским владаром Џингис-каном.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 17. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи