Читај ми!

Ронилац открио 900 година стар крсташки мач код обале Израела

Ронилац Шломи Кацин открио је близу обале код Хаифе у Израелу крсташки мач стар 900 година.

Природна увала у којој је Кацин пронашао мач налази се близу древног града, који су крсташи заузели од Арапа током раног 12. века.

Локација је била природно склониште за бродове да се заштите од временских прилика, а археолошки подаци показали су да је често коришћена за ту сврху, још од касном бронзаног доба.

Кацин је међу бројним каменим и металним сидрима приметио мач, који је цео прекривен шкољкама. Мач има оштрицу дужине једном метра и 30 центиметара дугачак балчак.

Иако испрва није желео да га дира да га случајно не би оштетио, Кацин се плашио да би, док археолози дођу, неко могао такође да га примети и узме.

Због тога га је извадио на површину, а онда и однео у полицију која га је предала Одељењу за национално благо при Служби за антиквитете Израела.

„Мач, који је савршено очуван је прелепо и веома ретко откриће и припадао је крсташком витезу“, рекао је инспектор одељења за превенцију крађе антиквитета Нир Дистелфелд.

Мач ће након детаљног и пажљивог чишћења бити изложен у музеју.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи