Читај ми!

Ронилац аматер код Хаифе открио крсташки мач стар око 900 година

Мач за који се вјерује да је припадао крсташу који је допловио у Свету земљу пре скоро једног миленијума извађен је са дна Медитерана захваљујући рониоцу аматеру, саопштили су из Управе за антиквитете Израела, преноси Ројтерс.

Иако потпуно опточен разним морским организмима, метар дуга оштрица мача и дршка биле су довољно уочљиве пошто су подводне морске струје највероватније помериле песак који га је скривао.

Претпоставља се да је ова локација, природна увала у близини израелског лучког града Хаифе, служила као склониште за поморце, наводи Јаков Шарвит, директор јединице за археологију мора.

„Било је невероватно, невероватно је видети овако леп мач. То значи да се испод свих ових шкољки и камења налази прави мач направљен од гвожђа, углавном од гвожђа, осим вероватно, дршке која је обично била од дрвета или неког другог материјала“, наводи Шарвит.

Археолози петпостављају да је овај витез крсташ био стациониран у тврђави Атлит која се налази недалеко од места на коме је откривен мач.

Пре него што се приступи чишћењу мача, објашњава Шаврит, мора се направити рендгенски снимак како би се добиле још неке информације о мачу.

„Можда је на њему угравирано име, можда постоји неки украс, што ће нам такође, дати више података о витезу који је носио овај лепи мач“, додаје Јаков Шарвит.

Мач је прилично тежак, мада на његову тежину утичу морски организми који су се залепили током времена, али и поред тога, сигурно је јако тежак.

„То значи да је тип који је држао овај мач и борио се с њим био врло јак. Покушавам да га замислим на бојишту са оним оклопом на себи и мачем како се бори. Стварно је морао да буде у доброј кондицији. Можда су били крупнији него ми данас, али су сигурно били снажнији“, наглашава директор јединице за археологију мора.

Мач, за који се вјерује да је стар око 900 година, биће изложен пошто буде очишћен и рестауриран, саопштили су надлежни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи