Читај ми!

Немачка, пепео неонацисте похранили у гроб јеврејског учитеља

На берлинском гробљу у гробно место јеврејског учитеља похрањен је пепео проминентног неонацисте који је негирао холокауст.

Четрдесетосмогодишњи неонацистички активиста Хенри Хофенмајер сахрањен је прошлог петка на гробљу Стансдорф у оквиру церемоније којој су присуствовали омражени десничарски екстремисти попут Хорста Малера, једног од оснивача Бадер Мајнхоф групе, а сада истакнути неонациста.

Хофенмајер је стекао статус мученика у немачким десничарским круговима након што је добио затворску казну због серије антисемитских писама у којима је описивао Холокауст као лаж.

Оно што је проблем код самог чина сахране јесте што се на фотографијама види да је урна са остацима Хофенмајера похрањена у раку испред надгробног споменика Макса Фридлендера, јеврејског професора музике који је преминуо од шлога 1934. године.

Током сахране, Фридлендеров надгробни споменик је покривен црним чаршавом и знаком са Хофенмајеровим именом и цитатом из Јеванђеља по Јовану: „И сазнаћете истину и истина ће вас ослободити.“

Бискуп локалне цркве рекао је да испитују околности под којима се таква ужасна грешка десила, као и да постоје тврдње да је то заправо била и намера десничара.

Евангелистичка црква, која води бригу о гробљу површине 200 хектара, каже да је пре неког времена гробно место испражњено и да су Фридлендерови кремирани остаци одстрањени, што је уобичајена пракса са гробницама чији закуп није обновљен 20 година.

Његова надгробна плоча, међутим, остављена је да стоји јер је проглашена културним спомеником.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи