Читај ми!

Боза, енергетско пиће из прохујалих времена које се још не дâ

Хладан кô боза или прост кô боза? Зависи кога питате. Све је мање оних који знају о каквом пићу је реч. Упркос томе има још посластичарница које чувају свој рецепт, стар више од 100 година, на радост старијих муштерија. Млађи можда могу да се заинтересују да пробају овај напитак ако сазнају да освежава исто као и енергетско пиће, а здравији је.

Боза је пиће и то традиционални оријентални напитак стар више од 1.000 година. Прави се од кукурузног брашна и садржи велику количину витамина Бе.

Пије се хладна, жућкасте је боје, течност је замућена, као густи сок. У Србију су бозу донели Турци и док се некада пила у свакој посластичарници, продавала чак и на улици сада ретко где може да се купи.

Ипак, стару рецептуру још чува неколико посластичара у Булевару краља Александра.

„Сви они имају неки тајни рецепт, нико неће да ти каже прави рецепт“, каже једна Београђанка.

„Код нас се боза прави на традиционални начин тако што се кукурузно и пшенично брашно кува у води у великом лонцу или казану током читавог дана. Када се скува, маса читавих 12 сати одстоји, затим се процеди. У задњој етапи заслади и добија се као финални производ боза“, објашњава посластичар Емран Кадријан.

Када се помеша са лимунадом, зове се дечји шприцер. Док млади данас често и не знају шта је то, старији памте бозу, у ствари, пију је још од детињства.

„Бозу пијем зато што ми прија и од младости сам увек пио бозу и овде је најбоља боза на Булевару“, поручује један Београђанин.

У најстаријој посластичарници у граду боза се још сипа из точилице, којој је више од 80 година. Раније је била омиљено освежење уз колаче, али данас је изгледа изгубила битку са газираним соковима препуним шећера.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи