Читај ми!

Чиме једна изложба открива како је Ван Гог жудео да поправи своју слику

У Ван Гоговом музеју у Амстердаму, изложена је колекција скица Ван Гога, које су му служиле за „преправку" слике „Људи који једу кромпир“.

Слика „Људи који једу кромпир", у време кад је настајала, није била прихваћена са одобравањем, ни од стране пријатеља, а ни породице чувеног Ван Гога.

Холански сликар сматрао је да је приказ оброка породице сељака из места Нуенен, једно од четири његова дела са посебним значењем, уз слике Спаваћа соба, Сунцокрети и Портрет Авустине Раулин.

После петогодишњих проблема са менталним здрављем и након одсецања уха 1888. године, уметник добровољно одлази на рехабилитацију и тражи од мајке и брата Теа да му пошаљу цртеже пољопривредника као инспирацију за нову верзију слике.

„Размишљам да преправим слику сељака који вечерају, са ефектом светлости лампе. То платно мора да је сада потпуно тамно, можда бих га могао потпуно прерадити по сећању", писао је Ван Гог у том периоду.

Ипак, није испунио своје планове. Убио се 29. јула 1890. године, али ретко виђени припремни цртежи које је скицирао раније те године биће изложени у оквиру нове изложбе под именом: Људи који једу кромпир: грешка или ремек-дело?

Брегје Геритсе, кустос изложбе, рекла је да сматра да многи цртежи и скице за преправку наведене слике никада нису приказани.

петак, 18. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи