Читај ми!

Становници села Сепци успели да сачувају храст, запис села

У селу Сепци код Раче, налази се црква Брвнара из 18. века, која је рестаурирана 1986. године. Ту се мештани крсте и венчавају, а одмах поред је и храст стар 130 година који представља свето дрво, запис села. МеЂутим, дрво је у јануару од зиме пукло и велика грана је отпала, али на срећу није оштетила цркву.

Дрво запис у српској традицији има велики значај, а веровање у његову моћ још увек се задржало широм Србије. Распон грана овог храста пре незгоде био је 40 метара, док је обим стабла према последњем мерењу четири метра.

Запис је посађен давне 1892. године, али до данас је задржао исто значење за петсто мештана овог села као и тада. Овде се славе литије, сеоска слава и пресеца колач, па не чуди што су се становници Сепца забринули када је дрво пукло.

„Ово је централни запис и симбол нашег села. Ове године, 11. јануара, услед великих падавина снежних, дошло је до тога да се неколико грана одломило и овај запис је изгубио своју лепоту коју је имао до сада. Када су сеоске литије, од овог записа иду до следећег записа где се одржавају скупови људи. Таквих записа у нашем селу још има девет", објашњава Љубомир Рашић из Сепца. 

Одмах поред светог храста налази се и црквица брвнара која је приликом пада гране остала неоштећена. Црква Свете Параскеве није дуго била у функцији, али су је мештани својим средсвима реновирали и освештали 2003 године.

„Да она буде у функцији, да може ту да се крштава, да се венчава, да има литургија једном у месецу, пошто то припада црквеној општини Клока“, наводи мештанин Ненад Миловановић.

Сматра се да дрво запис штити село од временскх непогода и било какве несреће. Мештани га чувају посебном пажњом и сматра се грехом уништити га или посећи. Зато су становници Сепца веома срећни што су своје дрво сачували, захваљујући стручњацима са Шумарског факултета из Београда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи