Читај ми!

Чачански берберин Мирослав, познатији као Шурда

Мирослав Бугарчић из Чачка један је од многих фризера са дугогодишњим искуством. Ипак, у намери да сачува стари занат и да се издвоји од других осмислио је необичан простор који личи на старе бербернице. Надимак Шурда добио је по лику из чувене ТВ серије.

Некадашње берберске радње заменили су модерни фризерски салони, па носталгичних занатских кутака у Чачку одавно нема. Да уз веште руке врати дух прошлости, пожелео је Мирослав Бугарчић и отворио берберницу која је својеврсни времеплов.

„Требало је времена. Мени је ово већ пети ентеријер који сам променио, али њега сам гледао да комплетирам, да нађем да буде баш све у фулу, што би рекли. Желео сам да отворим нешто аутентично, као што је некад било, да се врати нека вредност, ето, да се сачува од заборава. Ова радња је настала из љубави“, открива берберин из Чачка. 

А носталгичну причу чачански Шурда заокружи музиком и разговором са муштеријама.

„Да буде онако опуштено што каже и као у неким временима, значи кад се имало времена и за кафану и за фризуру и за разговоре, значи без интернета, без ичега“, објашњава Мирослав.

Као некада, користи сапун, четку и бритву, а за доброг мајстора, каже, увек има посла, нарочито откако су се бркови и брада вратили у моду.

„Све више се носе те стилске браде, бркови, тримоване браде. Мислим, враћамо се неким вредностима одакле је почело све“, наводи Мирослав.

Уз старински намештај, радњу овог берберина красе алати које су користили мајстори од којих је учио занат, али и фотографије које сведоче о прохујалим временима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи