Читај ми!

У јединој обућарској радњи у Књажевцу - као да је стало време

Књажевчанин Томислав Станковић власник је једине обућарске занатске радње у том граду. У тајне посла увео га је отац, а посветио му се када је пре скоро четири деценије напустио, тада чувену, фабрику обуће „Леда“.

У радњи Томислава Станковића као да је време заустављено средином прошлог века. Занат и алати нису се мењали, промењени су обим и врста посла, и много је мање муштерија.

Осим понеког пара опанака за потребе фолклора, мајстор Тома, обућар-опанчар, одавно више не прави нову обућу.

„Већином радим оправке, променим рајсфершлус, неку торбу, нешто ушијем, променим на торби рајсфершлус, на ципелу, на чизму, пенџетирам, залепим нешто", испричао је Томислав.

„Мењам један језик на чизму, моторциклиста. Језик се поцепао па сам метнуо другу кожу да променим тај језик. Откако су дошли Кинези, и ови бувљаци наш посао је стао, занатство је стало. Нема више тај посао, нема те паре, није више то - то", наглашава.

„Кад год имам потребу за оправкама, ја дођем код мајстора Томе. Он то уради квалитено, на време, и све буде у реду", каже Небојша Петровић.

„Видим се с људима, попричам, лакше ми прође дан. Имам неку обавезу устанем па дођем, па ето, ту се мајем...", искрено прича обућар.

Обућарска радња Томислава Станковића део је старе књажевачке чаршије, заштићене архитектонске целине са највише занатских и трговачких радњи.

Успомене на живот и дух некадашње паланке на обалама два Тимока, чува још само његова радња - док мајстор Тома буде имао воље и здравља да ради.

петак, 18. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи