Читај ми!

Петар Зоркић је пре свега музичар, али уједно успешан сликар и то на мобилном телефону

Када је неко талентован, онда и слике насликане кажипрстом на мобилном телефону изгледају као уметност. Петар Зоркић је пре свега музичар, али то му није једини таленат који поседује.

Слике су настале потпуно случајно током пандемије коронавируса и карантина, открива гост Београдске хронике, Петар Зоркић, у тренуцима доколице док је припремао материјал за други албум, желео је да осмисли и визуелни идентитет.

„Пошто се нисам служио папирима и оловкама, што иначе волим да радим из хобија, узео сам на телефону то да скицирам и схватио сам да могу много комплексније и озбиљније слике да правим осим само неких скица. Видео сам да ту постоји велика палета боја, дебљина кичица различитих и тако даље. Онда сам стрпљиво и пажљиво радио једно по једно и савладао сам ту технику ситних углова, сенчења и перспективе", објашњава уметник.

Додаје и да нема никакав специјалан телефон, нити да користи било какво помагало да црта, већ једноставно све ради прстима. Многи су му препоручивали да узмет таблет и користи електронске оловке, али да му је већи изазов да на обичном мобилном телефону који стаје у шаку слика прстима, мада се то понекад граничи мало и са мазохизмом.

„Иако сам ја музичар, моја мајка је сликарка тако да сам ја читав живот сликао и цртао, наравно на папиру или платну разним техникама. Оно што је јако битно код оваквог цртања на телефону је да човек зна перспективу цртежа, композицију, боје, како се сенчи... Дакле, мора да зна неке основне постулате визуелних уметности", напомиње Зоркић.

За последњих годину дана успео је да направи стотинак цртежа, али је изабрао 85 који су настали као припрема за визуелни идентитет следећег албума и увидео је да би могао да овековечи те радове и изложи их пред публиком. То ће уједно бити и његова прва самостална изложба.

„Људи из Установе културе Пароброд су ми изашли у сусрет, тако да ће од 1. октобра бити отворена изложба мојих радова који су цртани у мобилном телефону", најављује Петар Зоркић.

Иначе, Петар Зоркић је заслужан за химну „Егзита", Трајб коју је направио заједно са Марком Луисем 2019. године и та нумера ће се, између осталих, наћи на новом албуму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи