Читај ми!

Подводна шума усред Медитерана

Уметник који стоји иза првог светског парка подводних скулптура управо је представио свој најновији пројекат - спектакуларну потопљену шуму уз обалу плаже Пернера у Аја Напи на Кипру.

Музеј подводне скулптуре на Кипру (MUSAN), чијa је изградња коштала милион евра, састоји се од 93 скулптуре Џејсона деКаиреса Тејлора (Jason deCaires Tailor), уметника познатог по радовима у Парку подводних скулптура у заливу Молинере у Гренади и Националном морском парку на острву Мухерес у Мексику.

Тејлор жели да кроз инсталацију, која истражује однос између човека и природе, стави у средиште пажње „поновно оживљавање наших природних простора“ и „пошумљавање подручја неплодних станишта“.

Неке од приказаних фигура укључују огромна стабла тежине до 13 тона, као и децу која држе камере уперене ка одраслим људима док се играју жмурке.

„Покушао сам да укључим што је могуће више асоцијација на климатске промене, губитак станишта и загађење, јер су то заиста кључна питања нашег доба“, каже Тејлор за Си-Ен-Ен Травел.

„Некако се надам да ће ова поставка код посетилаца изазвати осећање наде и спознају да људски утицај не мора увек бити негативан. Да можемо да променимо неке лоше ствари које смо урадили“, додаје уметник.

Свака од скулптура, које су дизалицом спуштене испод површине, направљене су од инертних пе-ха неутралних материјала који привлаче морски живот и постављене су на различите дубине, тако да се биодиверзитет подручја временом може да „обогати“ њиховим присуством.

„Након пет или шест дана, већ сам могао да видим танак слој алги на свакој од глава скулптура и већ су биле пуне малих риба. Дакле, то је било веома, веома охрабрујуће. Заиста се радујем што ћу када се вратим поново за пар месеци моћи да видим како су моје скулптуре обједињене у живот мора“, нада се уметник.

Тејлор је провео скоро две, три године радећи на овом подводном музеју на Кипру, који је требало да буде отворен прошле године, али је због пандемије одложено.

Музеј у ствари почиње на копну, са улазом који је постављен на плажи Пернера и стазом која води до плутајуће платформе којом се спушта до потопљених скулптура.

Поставка је доступна рониоцима са боцама, а Тејлор се нада да ће привући више посетилаца у ово морско заштићено подручје Кипра, за које каже да има „најбољу видљивост коју је срео до сада“.

„Ово није тропско подручје, које има коралне гребене и биодиверзитет који они доносе, већ је више умерено подручје. Такође ће привући различите врсте морског живота, и ово је један од првих инсталација коју сам урадио где радови иду од морског дна до површине, с плутајућим елементима“, објашњава уметник.

Једна од скулптура је стратешки постављена тако да гледа на голети песка дуж вода Медитерана, који се сматра најизловљенијим морем на свету.

Музеј је настао из заједничке сарадње Одељења за рибарство и истраживање мора, општине Аја Напа и Министарства туризма Кипра.

„Подводни музеј ће бити живо визуелно и еколошко искуство, са уметничким делима у интеракцији са природом која ће се временом развијати. Сигурна сам да ће то приближити људе морском окружењу и очувању и заштити нашег морског екосистема“, наводи Марина Аргиру, директорка Одељења за рибарство и истраживање мора.

Тејлоров рад је првенствено усмерен на промовисање очувања океана и истицање утицаја климатских промена. Тренутно ради на новим експонатима за аустралијски Музеј подводне уметности у Таунсвилу, на Великом коралном гребену, који је изгубио половину својих корала у последње две деценије, као и на будућој изложби која ће бити смештена у Црвеном мору.

Уметник је почетком године у Француској код Кана покренуо подводни музеј који се састоји од шест портретних скулптура тежине око 10 тона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи