Читај ми!

Банџи џамп на Ади Циганлији већ 25 година убрзава пулс

Већ четврт века, домаћи љубитељи адреналинских спортова на Ади Циганлији могу да се баце са висине од 60 метара, наравно, потпуно безбедно.

Кран висок 60 метара на Ади Циганлији једини је у Европи и произведен и постављен искључиво за банџи џампинг. Долазе авантуристи, љубитељи адреналинских спортова, али и они који само желе да тестирају своје границе и победе страх од висине.

„Оно што привлачи људе је адреналин и оно што их такође привлачи је хормон који се касније лучи, након скока, то је оно када се суочавамо са својим страховима, када први пут скачемо зато што нам нешто изгледа занимљиво, не знамо како ће то да испадне, а онда опет имамо неку врсту жеље која нас онако голица, голица и сад човек мора да пронађе мир сам са собом и да се коначно одлучи“, каже Огњен Кашанин.

Одлука се не доноси лако, али инструктори уверавају да је све потпуно безбедно.

Више од 20.000 људи је у протеклих 25 година скочило са врха крана. Новинарка РТС-а је пред скок признала да  је мало уплашена, али да се осећа као суперјунак.

Приликом скока постиже се брзина и до невероватних 100 километара на сат. Иако изгледа као изум модерног доба, банџи џамп је настао давно на острву Вануату, недалеко од Аустралије. Младићи тог племена и данас изводе ритуалне скокове како би доказали храброст, а лијанама их за ноге везује врач.

„Оно што је потпуно фасцинантно је да нико од тих скакача није погинуо, од како се зна за тај ритуал, а он се изводи идентично, већ деценијама од како је откривен и ко зна колико пре тога. Тај ритуал је открио Аустралијанац Еј-Џеј Хекет 70-их година и он га је инспирисао да направи оно што данас знамо као баџи џампинг“, објашњава Петар Биберчић из Спортског удружења „Банџи џамп Србије“.

Банџи џамп на Ади ове године прославља 25. рођендан. Тим поводом ће за викенд скакати више од 50 авантуриста, међу којима ће бити и познате личности из света музике, филма и спорта.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи