Читај ми!

Како познате рок песме звуче на лалинском

Панчевац Младен Рацић издао је необичну и занимљиву књигу „Кокни енглески у лалински“ и препевао стотину најпознатијих страних рок песама на лалински језик. Дело је пуно хумора, али има и мисију да сачува од заборава један део војвођанског културног наслеђа.

Стари град ми исто пред очима сино,
чим сам се са воза скино,
фурт сам знао,
тамо ће ме чекати мили моји баба и мати.

Овако звучи када се позната песма Том Џонса Green Green Grass Of Home преведе на лалински језик. И сами наслови, па и имена група звуче смешно у преводу Панчевца Младена Рацића.

На пример, Absolute Beginners Дејвида Боувија су Почетници дибидус. Песма Something, од „Битлса“ преведена је као Штогод групе „Бубе“, а Let it be је Та мани.

Књига је писана пре свега да забави, али је то и једна добра рок енциклопедија.

„Морају да имају шарма, али у том хумору је скривено још понешто, што носи неку емоцију, која би можда била сувише театрална да је баш озбиљна. Овако се то мало учини пријатнијим“, објашњава Младен Рацић, аутор књиге.

Књигу је издала Градска библиотека Панчево која се с разлогом упустила у овај подухват.

„Такође поседује одговарајући општеобразовни капацитет, да кажем педагошко-едукативни, језички у сваком случају“, каже Дејан Боснић, директор Градске библиотеке Панчево.

Књига је насталајала неколико месеци, а аутор спрема још сто рок песама и једно дело које ће бити мешавина песама „Битлса“ и сећања из детињства и младости.

„Вол'о бих да свет мало види и завири у ту књигу, јер то носи млого лепих ствари, које се све више губиду из говора и много ће ми бити жао ако се то деси до краја“, на лалинском писац препоручује своју књигу читаоцима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи