Читај ми!

Међународни аеродром у Дохи проглашен за најбољи на свету у 2021. години

Катарски међународни аеродром „Хамад“ у Дохи освојио је престижну титулу најбољег аеродрома на свету за 2021. годину на годишњим наградама „Скајтракса“, титула коју је претходних осам година неприкосновено држао међународни аеродром „Чанги“ у Сингапуру.

На Светским аеродромским наградама 2021. годину признања су освојили и аеродром у Истамбулу као најунапређенија ваздушна лука, аеродром „Чанги“ у Сингапуру је добио награду за најбоље аеродромско особље на свету, аеродром „Ханеда“ у Токију, осим што је дрги на свету, добио је признање и као најчистији на свету, а аеродром „Бајун“ у Гуанџоу је најбољи аеродром на свету у категорији оних који имају од 35 до 45 милиона путника.

Аеродром на коме путници имају прилику да уживају

Уобичајено је правило да када путујете на мерђународни лет дођете на аеродром два сата раније. Свако ко буде у прилици да лети са катарског Међународног аеродрома „Хамад“, можда ће пожелети да дође четири и више сати раније. Разлог сигурно неће бити трајање безбедносних процедура на овом сјајном, ултрамодерном објекту, већ пре жеља да се проведе време у разледању вероватно најлуксузнијег аеродрома на планети, а можда и најхладнијег, тврди репортер Си-Ен-Ена

Аеродром Хамад је отворен 2014. године са амбицијом да Доха постане глобално ваздушно чвориште у Арапском заливу које превози „Катар ервејс“. Кроз „Хамад“ прође више од 30 милиона путника годишње.

На аеродрому је свака сјајна површина беспрекорно чиста и пре него што су уведене посебне ковид мере. У ходницима влада невероватна тишина, чак се не чују ни најаве полетања и слетања авиона, осим позива на молитву који се чују пет пута дневно.

До аеродрома се тренутно може доћи само колима, али ће до Светског првенства у фудбалу 2022. године бити успостављена и железничка линија.

Необична колекција модерне уметности

Зграда је подигнута на копну отргнутом од мора, а изгледом подсећа на море које се таласа, док суседна џамија изгледа као плава кап воде. Путници се чекирају у огромној сали која је дању осветљена јаком сунчевом светлошћу која продире кроз мноштво кровних прозора у облику ромба.

Оно што посебно издваја овај аеродром су бројна уметничка дела, попут Лампа медведа који доминира централним холом, инсталацијом субверзивног швајцарског уметника Урса Фишера – џиновски, надреални, жути плишани медвед који седи испод црне лампе.

Даље, ка одлазним капијама, налази се још једно занимљиво дело радикалне модерне уметности SMALL LIE прослављеног њујоршког поп уметника KAWS-а које је постављено у марту 2018. године због чега је морао да буде уклоњен један зид аеродрома.

На „Хамаду“ постоји око 20 сталних уметничких инсталација. Аеродром на рубу Арабије је вероватно последње место где би неко очекивао да види револуционарна дела модерне уметности, али загрижени љубитељи би могли да дођу на овај аеродром само због тога. Управа се нада да ће их управо овај елемент изненађења издвојити од конкурентских ваздушних лука.

Ресторани, бутици, теретана и спа центар

Путницима су наравно на располагању ресторани и продавнице, али и бројни луксузни бутици престижних модних ланаца који су и током пандемије били отворени. Чак су и седишта у чекаоницама израђена од хрома и коже у италијанском стилу.

Коме је досадно да стоји на покретној траци, до удаљених излаза може стићи футуристичким затвореним возом.

Ту је и фантастична аеродромска теретана – отворена за све путнике који желе да резервишу термин. Има 25-метарски базен, читав низ опреме за вежбање, два терена за сквош (који се могу претворити у игралиште за голф), плус хидротерапију и спа третмане.

Спортски објекат је повезан са хотелом „Орикс“, транзитним смештајем са 100 соба који по квалитету и чистоћи одговара остатку аеродрома. Гости се могу пријавити, на осам сати или дуже, у стандардне собе или веће породичне апартмане са пет или шест кревета.

Посластице за оне богатије

Путници који имају среће да лете бизнис или у првој класи са „Катар ервејсом“ уживају у правим посластицама. Салон бизнис класе Ал Мурџан је подједнако луксузан колико и велик. Простире се на 10.000 квадратних метара и има капацитет да прими до 1.000 путника одједном.

Унутра је такође тихо и влада атмосфера ексклузивног клуба. Гости могу да седе за појединачним столовима опремљеним таблетима који нуде информације о поласку како би били сигурни да неће пропустити лет.

Ту су тушеви, кабине за спавање, приватне собе за породице, простор за игре који је обично опремљен конзолама и стоним фудбалом, сале за пословне састанке, молитвене собе окренуте према Меки и простор за маме са бебама, заједно са просторијама за загревање млека.

Путници прве класе „Катар ервејса“ могу да пређу и у салон Ал Сафва који је дизајниан тако да подсећа на престижан Музеј исламске уметности у Дохи. Овде се у врхуниски удобном амбијенту може сместити 530 путника којима је на располагању и вечера уз мени са четири јела, уз врхунска вина достојна француског дворца.

Ако желе да погледају филм, постоји приватни биоскоп. Ако желе да спавају, постоје приватне спаваће собе које се могу резервисати на четири сата. Уз све то, ту је и спа центар са седам звездица.

Ниједна од ових луксузних понуда није измакла пажњи рецензената ваздушне индустрије „Скајтракс“, који је аеродром довео до трећег места на глобалној ранг листи 2018. године, а ове године до првог места.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи