среда, 16.12.2020, 14:43 -> 14:58
Извор: РТС, Guardian
Да ли ће бескућници у Енглеској вечерати јастога и тартуфе за Божић
Свежа храна вредна милионе фунти – целе ћурке, јастози и тартуфи – завршиће у смећу и у добротворним организацијама јер ће барови и ресторани у Лондону и деловима југоистока Енглеске од поноћи бити затворени због увођења трећег нивоа заштите од коронавируса.
Према новим, строгим правилима која ће од поноћи важити у Еглеској, угоститељским објектима је наложено да затворе врата и откажу све божићне резервације, мада ће им бити дозвољено да одређену количину хране спреме за понети или за доставу на кућну адресу.
Ову одлуку власти су донеле уочи недеље која у сектору угоститељства важи за најпрометнију и најпрофитабилнију, тако да су власници ресторана, менаџери и кувари ову владину одлуку доживели као шамар.
Пошто су у уторак увече послужили „последњу вечеру“, како је јавност колоквијално назвала ову вечеру у ресторанима уочи потпуног затварања, власници ће сву преосталу свежу храну и припремљене намирнице гурати по замрзивачима, а вишак ће поделити са особљем или локалним добротворним организацијама и банкама хране.
Британско Удружење угоститеља наглашава да су угрожене намирнице вредне милионе фунти. Извршна директорка Удружења, Кејт Николс напомиње да: „Као и код предходних изненада донетих одлука о увођењу строгог карантина, и ово ће проузроковати бацање велике количине хране и пића“.
„Немогуће је на дугме укључити и искључити угоститељство. Пиво ће се покварити, свежу храну ћемо морати да бацимо, а у ланцу снабдевања ће бити отказивања поруџби. Овакав однос према угоститељима са изненадним одлукама ради-не ради је катастрофалан“, тврди Николсова.
Бен Тиш, директор кулинарског одељења у хотелу „Стафорд“ са пет звездица у лондонском Грин парку, каже „Нажалост, у престоничким ресторанима ће бити бачена огромна количина хране. Ове недеље је требало да имамо пуне ресторане, укључујући и резервације у приватним трпезаријама и зато смо наручили пуно намирница“.
„У 'Стафорду‘ смо имали резервисану и Божићну вечеру за око 100 гостију и већ смо наручили и добили 100 репова јастога који коштају око 25 фунти по комаду. Они могу да стоје у замрзивачу, али не предуго. Такође, набавили смо пуно специјалних састојака које волимо да служимо током празника – тартуфе, рецимо. Они не могу да се замрзну, па ће нам и то бити велики финансијски губитак“, додаје Тиш.
Ресторани ће у четвртак поделити храну запосленима, а један део залиха ће донирати локалној банци хране „Фицровија“, која брине о домовима за бескућнике.
У међувремену, највећа добротворна организација за прерасподелу хране у Великој Британији, „Фер шер“, преусмерава своје захлихе како би могла да прими све донације из угоститељског и прехрамбеног сектора, како би избегли да храна заврши на отпаду.
Ова организација узима квалитетне вишкове хране од свих делатности – било директно од добављача, било од супермаркета – и редистрибуира на скоро 11.000 добротворних организација и група у локалним заједницама. Из ових донација се углавном снабдевају угрожене категорије становништва и сиромашни, упоредо са регионалном банком хране којом руководи „Трасел траст“ и мањи локални пројекти.
Извршна директорка „Фер шера“, Линдси Босвел, наводи да су им се резерве хране која се дистрибуира широм Велике Британије више него удвостручиле од марта на преко два милиона оброка сваке недеље.
„Имамо веома добро развијену инфраструктуру и веће капацитете него икад раније, а као што се и показало током ове кризе са коронавирусом, били смо спремни да одмах ступимо у сарадњу са прехрамбеном индустријом и добротворним организацијама... како бисмо осигурали да ни једна квалитетна храна не пропадне“, напомиње Линдси Босвел.
Извршни директор ресторана у групацији D&D Лондон, Дес Гуневарден најављује да ће захтевати од владе да им надокнади трошкове као што су учиниле француске и немачке власти.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 2
Пошаљи коментар