Читај ми!

Жеља, веште руке и године учења – још имамо добре кораџије

Ко још прави домаће коре за питу? Оне индустријске можемо да купимо на сваком ћошку, а ако желимо домаће, морамо или да засучемо рукаве или да пронађемо доброг занатлију.

Већ четврту генерацију породица Јордановски живи од прављења кора за питу.

И у ово наше доба, кад су руке углавном цењене само када брзо куцају по тастатури, веровали или не, од тог посла може да се живи. 

Старих заната готово и нема више у Београду.

Занатских кораџијских радњи има још стотинак, а једна од њих је у Господар Јовановој улици, основана још 1926. године.

„Основао ју је мој прадеда Филип, преузео његов син Коста, мој отац Симон, па од 2010. године ја", рекао је Коста Јордановски.

Четири генерације породице Јордановски ручно праве коре.

Коста Јордановски је почео да учи како се праве коре са 12 година и савладао занат са двадесет две.

За овај занат потребни су жеља, упорност и, како каже Коста, веште руке.

Нема их свако ко жели да прави коре. Своје знање пренео је рецимо девојци из Кеније која их сада прави у тој далекој земљи. 

Сада у радњи раде Коста, са мајком, оцем и супругом. У радњи се све производи ручно, па и паста од сипиног уља.

„Што се тиче производа, правимо их по домаћој рецептури, искључиво са јајима, без адитива", додао је Јордановски.

Коста има три мале ћерке које још не уче да праве коре.

Купци су му углавном старији људи који кажу да су ручно рађене коре мекше од индустријских.

четвртак, 07. новембар 2024.
14° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње