субота, 29.08.2020, 18:00 -> 18:02
Извор: РТС
Свака бољка има своју биљку, а на Јавору их има у изобиљу
Планина Јавор позната је по природним лепотама, богатству шума, биљног и животињског света. У засеоку Басаре, Радојка Стаменић годинама бере лековито биље.
У потрази за лековитим травама од раног пролећа до касне јесени, бака Радојка обилази падине Јавора. Сезона каже почиње када процвета зова, а потом стиже и вирак.
„То најпрво почиње да расте у пролеће. Е, после ти је глог у пролеће и он рано, а после ти је ово касније враниловка и ова подубица и кантарион“, набраја редослед брања бака Радојка.
За породицу, рођаке и пријатеље пажљиво бира и бере десетак врста лековитог биља. Да их све на време убере често пролази планинским ливадама које још од детињства познаје.
„Свака бољка има своју биљку“, каже бака Радојка. Важно је знати од које се за чај користи корен, стабло, лист или цвет. У које време се беру, али и да убране сачувају своја лековита својства треба их на прави начин осушити.
Биљке се суше искључиво у хладу и на промаји, јер би на сунцу поцрнеле. Биљке се беру само у сред дана када сунце греје, а никако по роси. Неке могу и по хладовини, али морају бити суве, никако влажне, наглашава бака Радојка.
На Јавору, у Басарама, у засеоку Стаменићи, на 1.250 метара надморске висине, лековите биљке су на дохват руке, па се на планини познатој по богатству разновсне флоре, уз доброг познаваоца може направити добра кућна биљна апотека.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 1
Пошаљи коментар