Када кажете шљива, да ли прво помислите на кнедле

Кнедле са шљивама су у ово доба године омиљена посластица коју ћете срести у немачкој, аустријској, мађарској, чешкој, словачкој, румунској и кухињи свих земаља бивше Југославије. Праве се од теста од куваног кромпира и брашна, у средину се ставља шљива, а може и кајсија. Скуване се уваљају у презле пржене на путеру и служе посуте шећером и циметом.

Реч кнедл (Knödel) је немачка и потиче од латинске речи nodus („чвор“). У Мађарској их називају гомбоц или кнедли; у Словенији кнедл(ј)и или цмоки; у Чешкој кнедлики; у Словачкој, кнедле; у Луксембургу, книдел; у Хрватској округлице или кнедле; Босни, Пољској и Србији, кнедле, мада у Војводини и гомбоце; у Буковини, цнигле; у Италији, канедерли и Француској, кунел. У неким регионима Сједињених Држава када кажете „клаб“, мислите на кромпирове кнедле. И Швеђани и Норвежани праве кнедле, али са месом, као и у Канади.

39680067 Омиљена посластица широм Европе Омиљена посластица широм Европе

Неки извори тврде да су се у антици и средњем веку под кнедлама подразумевале пржене лоптице млевеног меса које су се додавале у салату. Тек од 17. века почињу да се праве куглице од брашна, али су првобитно печене и сматране за пециво. Почетком 19. века више нису биле прилог који иде уз месо, већ су постале главно јело. Постепено, настајале су разне варијанте, а коришћен је и пиринач и различити надеви.

39680160 У Чешкој ће вам рећи да су кнедлики њихов национални специјалитет У Чешкој ће вам рећи да су кнедлики њихов национални специјалитет

Постоји легенда да је цар Фердинанд остао упамћен по изреци „Ја сам цар, хоћу кнедле!". Наводно, није га занимало које је доба године, већ је морао да добије кнедле кад год пожели, иначе је отпуштао куваре.

Како се кнедла ширила из централноевропске гастрономије на све регионе тешко се може пратити, а ауторско право покушавају да присвоје и у Аустрији, Баварској, Мађарској и Чешкој. Међутим, чињеница је да у облику у коме их данас познајемо, не постоје тако дуго.

39680139 Може и кајсија Може и кајсија

Данас се кнедле могу наћи са много различитих укуса. Дошло је и до промене у њиховој величини. Поред традиционалних кнедли са шљивама или кајсијама, данас се праве и са чоколадним кремом, малинама, кокосом, наранџом, вишњом....

Рецепти за кнедле се преносе из генерације у генерацију, али су готово сви сагласни у једној ствари – најбољи кромпир за кнедле је онај стари. Неки их једу с павлаком и шећером, други су љубитељи цимета и ванил шећера. Неке домаћице ће смесу бареног кромпира и брашна замесити с маргарином, уљем или свињском машћу, а друге се залажу искључиво за путер.

39680127 Искусне домаћице саветују – када испливају на површину, кувати још два минута Искусне домаћице саветују – када испливају на површину, кувати још два минута

Ових дана из Србије је покренута иницијатива да ово традиционално јело добије свој дан са циљем да се очува и слави ова традиционална посластица. То би требало да буде дан када ћемо рећи хвала свим нашим прецима који су преносили рецепт с колена на колено и омогућили нам да данас с поносом можемо да кажемо да имамо традицију, наводе покретачи иницијативе.

Предложено је да Светски дан кнедли буде 8. септембар, јер је крај августа и почетак септембра време када шљиве сазревају и када су се кнедле највише јеле. Осам савршено одговара изгледу две кнедле на тањију, а такође, број осам представља непрекидан ток, односно бесконачност, јер посластица која тако дуго траје има потенцијал да траје бесконачно дуго.

39680193 Предлог је да 8. септембар буде проглашен за Светски дан кнедли Предлог је да 8. септембар буде проглашен за Светски дан кнедли

Уколико желите да дате свој допринос и подржите ову иницијативу, гласање траје до 28. августа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар
(среда, 26.авг.2020 09:43)
Dragica Stefanovic

Knedle

Divno da se neko setio tog divnog kolaca glasam Za

(уторак, 25.авг.2020 10:51)
anonymous

Ne

Ne.
Rakija na prvom mestu.

(уторак, 25.авг.2020 10:47)
anonymous

A....

... gde se i kako glasa...

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

Закључано: Откључајте повлачењем стрелице у десно ...
среда, 02. април 2025.
13° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом