недеља, 16.08.2020, 12:51 -> 15:11
Извор: РТС, The Spruceeats
Чули сте за грчку фету, а за "гравиеру" са Крита, Наксоса или Лезбоса можда и не
Гравиера је грчки сир који се производи у различитим деловима Грчке, највише на острвима Криту, Лезбосу и Наксосу.
Многи га мешају са швајцарским „гријером“, сродним сиром који на неким језицима има назив сличан „гравиери".
Гравиера је други најпопуларнији грчки сир, после фете. Направљена је у облику котура качкаваља јер је веома тврд, а обележен је препознатљивом налепницом.
Жути твди сир од овчијег млека, са малим уделом козијег или крављег млека. Круг се формира ручно, а суши се на промаји. Чува се око пет месеци пре него што се нађе у продаји.
Грчка реч за овај сир је γραβιέρα Κρήτης.
Да би се заштитио бренд Грци су 1996. године добили сертификат за овај производ.
Сир гравиера има слаткаст укус, попут карамеле, а старији сир понекад има укус ораха.
Према правилима оригиналног рецепта гравиера треба да садржи 49 одсто масти и 38 одсто влаге, што га сврстава у високо калоричне намирнице. Одличан је извор калцијума и протеина.
Сир гравиера обично се умота у памучну крпу и тако се чува у фрижидеру, а служи се када достигне собну температуру.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар