субота, 14.03.2020, 16:10 -> 16:51
Извор: Танјуг
За помфрит не важе корона-рестрикције у Белгији
Белгијанци тврде да је помфрит њихово национално јело, Енглези га зову „француски фрит“, иако и многе друге нације пржене кромпириће третирају као саставни део своје кухиње. У сваком случају, када је реч о мерама против коронавируса, помфрит изгледа има – посебан статус.
Пржени кромпирићи су за сада ипак највише белгијски, јер је влада те државе у јеку забрана због коронавируса, дозволила уличним продавцима помфрита да наставе да раде, док су сви кафићи и ресторани приморани да привремено затворе своје локале.
Белгијска влада је увела тронедељно затварање школа, барова, ресторана, вежбаоница, одлагање свих спортских и културних активности и скраћено радно време за трговце, како би ограничила ширење коронавируса.
Продавци пржених кромпирића не подлежу овим рестрикцијама и могу слободно да продају помфрит, под условом да се једе на неком другом месту.
Процењује се да у Белгији има око 5.000 уличних продаваца помфрита, што је 10 пута више по глави становника него „Мекдоналдс“ ресторана у Америци.
Белгија настоји да заштити пржене кромпириће као белгијско национално јело и тражи да се и помрфит, као и традиционално белгијско пиво, призна као глобално културно наслеђе.
Белгијанци тврде да су они измислили помфрит, али да су га амерички војници, стационирани после Првог светског рата у франкофонском делу Белгије назвали „француски фрит“.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 3
Пошаљи коментар