Како се прави и за шта је добра сода вода

Сода вода некада је била неизоставано пиће на свим празничним трпезама, а већ три деценије на нашем тржишту прави је раритет. У радионици мањој од 20 квадрата, содаџијски занат оживео је Лозничанин Зоран Стевановић, и тако многе подсетио на укус, али и квалитет овог готово заборављеног напитка.

На машини произведеној давне 1937. године, содаџија Зоран производи напитак у којем су некада уживали многи. Занат је учио од мајстора из Сомбора, чија се породица тим послом бавила четири генерације уназад.

„Ова производња је ручна производња, самим тим и квалитет сода воде је прави и разликује се од индустријске. С обзиром да су људи заборавили на сода воду, значи тридесет година је нема на тржишту, из дана у дан људи се сећају тих старих времена“, каже содаџија Зоран Стевановић.

Уз Зорана, у производњу укључили су и укућани, а планирају да од тог старог заната развију породичан бизнис. Уз сина, помоћ пружа и снајка Марија, која је задужена за маркетинг.

За три године пословања, успели су, каже, да пронађу и муштерије.

„Углавном су то људи средњих година који већ знају шта је сода вода, и некада су у младости пили шприцер, или клакер, или само сода воду, док смо наишли и на веома добре позитивне резултате и млађе популације на друштвеним мрежама“, наводи Марија Стевановић.

Сода вода од минералне, каже содаџија, разликује се много, а производи се искључиво ручно, тако што се обична вода под притиском обогаћује угљен-диоксидом. 

„Сода вода је добра за варење, значи за горушицу, отклања горушицу, може да се пије хладна као освежавајуће пиће лети, не хвата за грло, самим тим што је омекшана нискоминерална вода која у себи нема соли a добра је i за мешање густих домаћих природних сокова“, истиче Зоран Стевановић.

За љубитеље сода воде, содаџија има рецепт, али и упутство како да се са њом избегне дехидратација, спречи горушица и гојазност.

Уз то, савет даје и онима који могу, или желе да у том пићу само уживају.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 20. новембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње