Бубашвабе постају неуништиве

Истраживачи су открили да ова створења, која су одавно постала редовни становници градова, пре свега, Blattella germanica, постају све отпорнија на готово сваку врсту хемијског инсектицида.

Постоје различити инсектициди намењени за борбу против бубашваба и осталих нежељених инсеката који окупирају наше домове. Неки им нападају нервни систем, неки егзоскелет, а неким морају бити изложени дужи временски период. Међутим, многи инсекти, укључујући и бубашвабе, развили су отпорност барем на један од најчешће коришћених инсектицида.

Пошто бубашвабе живе само око 100 дана, та отпорност се може веома брзо развити и са генима из најотпорнијих примерака пренети на следећу генерацију.

Да би тестирали отпорност бубашваба, истраживачи су третирали три различите колоније у више стамбених зграда током шест месеци. Популације су тестиране на три различита инсектицида: абамектин, борну киселину и тиаметоксан.

На једном узорку коришћена су сва три препарата, један за другим, три месеца пре поновљеног циклуса. У другом третману истраживачи су користили мешавину инсектицита свих шест месеци, а на трећем је свих шест месеци примењивана само једна хемикалија за коју се претпоставило да је најефикаснија.

Без обзира на различите третмане, величина популације бубашваба се није смањила током времена. Није се смањивала чак и када су истраживачи одједном користили вишеструке инсектициде, што је иначе уобичајен поступак којим се користе истрабљивачи буба. На основу ових показатеља истраживачи су дошли до претпоставке да бубашвабе брзо развијају отпорност на све три тестиране хемикалије.

Успели су да открију да једино абамектин гел мамац има могућност да уништи макар део колоније.

Овај феномен не може се објаснити без детаљнијег генетског испитивања. Али, ако буде доказан, то значи да ће борба против ових штеточина бити немогућа само хемијским инсектицидима.

Уместо тога, кажу истраживачи, људи ће морати да користе метод познатији као „интегрисано сузбијање штеточина“, који поред хемијских средстава, подразумева и постављање замки, виши степен хигијене и механичко уклањање легла.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару