Код Азорских острва пронађена олупина нацистичког „подводног вука“

Немачки истраживачи открили су олупину „У-581“, нацистичке подморнице, која је потопљена близу Азорских острва у фебруару 1942. године. Седамдесет метара дугачак брод исти је онај чија је реплика коришћена у филмовима "Das Boot" и првом делу серијала о Индијани Џонсу „Отимачи изгубљеног ковчега“.

Подморницу су пронашли истраживачи немачке Фондације „Ребикоф-Нигелер“ прошлог септембра, али нису објавили откриће док нису тачно утврдили о којој се подморници ради. Такође, када су сазнали, одлучили су да сачекају још мало и да информацију објаве на 75. годишњицу потапања.

„У-581“ био је сестрински брод познате подморнице У-96, о којој је снимљен култни ратни филм Das Boot 1981. године. Реплика исте подморнице коришћена је и у првом делу серијала филмова о Индијани Џонсу Отимачи изгубљеног ковчега.

Припадала је класи „VIIЦ“, које су прављене од 1940. до 1945. године, а око 560 их је поринуто. Могле су се срести у готово свим деловима мора где је „Кригсмарин“ (Ратна морнарица) дејствовала.

Биле су познате као „радни коњи“ немачке морнарице, имале су сонар, покретао их је шестоцилиндрични, четворотактни дизел мотор. Тежиле су око 770 тона, имале домет од 15.700 километара и на површини се кретале до 40 километара на час.

Током Другог светског рата, Немачка је изгубила скоро 800 подморница свих типова, а више од 28.000 морнара на њима је погинуло. Сваке године се открије у просеку две олупине, али још 100 пронађено. Најчешће су нападале у групама од три, популарно назване „вучји чопори“.

Служба „У-581“ трајала је мање од годину дана. Учествовала је у две мисије. У првој је успела да потопи помоћни ратни брод „Роузмонд“.

У вечери 1. фебруара 1942. године, „У-581“ учествовала са још једном подморницом у мисији потапања транспортног брода „Лангиби кесл“. Пре него што су успеле да изврше своју мисију, спазио их је разарач „Весткот“ и избацио дубинске бомбе, које су тешко оштетиле „У-581“.

Не желећи да преда подморницу у руке Британцима, капетан је наредио посади да напусти подморницу, након чега је намерно потопио. Четири члана посаде је погинуло када је на њих бачена бомба док су били у води, 41 је заробљен, а један је успео да отплива до Шпаније.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи