Нова викиншка „инвазија“ на Шкотску!

Хиљаде викиншких ентузијаста „протутњало“ је шкотским градом Лервиком на Шетландским острвима. За разлику од правих Викинга, који су пре хиљаду година пљачкали, ова викиншка „инвазија“ део је фестивала "Up Helly Aa".

Нова викиншка „инвазија“ на Шкотску! Нова викиншка „инвазија“ на Шкотску!

Стотине људи у оклопима, са шлемовима и секирама прошетале су градом, а касније и запалиле викиншки брод.

Фестивал се одржава једном годишње, а установљен је крајем 19. века. Од тада привлачи људе из целог света, који се окупљају да прославе викиншко порекло острва и завршетак најтамнијих дана зиме.

Овогодишњи титуларни јарл био је Лијал Гер, који је предводио хиљаду Викинга кроз улице градића.

Гер је један од најмлађих људи који су предводили „инвазију“, а његово занимање за тај догађај почело је када је као петогодишњак гледао фестивал.

„Неколико чланова и ја за одећу и оружја скупљамо 15 фунти месечно од 2006. године“, рекао је Гер за Абердин прес и џорнал.

Након шетње кроз градске улице, Геру и осталим „ратницима“ дат је слободан пролаз градом и пријем у градској већници, а онда су посетили школе, болнице и домове за негу старих.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи