Зебре само што се не грудвају!

Све животиње у Београдском зоoлошком врту имају зимовнике, али више од екстремно ниских температура животињама сметају падавине и ветар, објашњава ветеринар у Бео зоо-врту Јожеф Езвеђ.

Животиње са тропских, али и других подручја са блажом климом него што је код нас, су за време хладних дана у зимовницима - затвореним просторијама, шталама... где су заштићене од спољних непогода, односно ниских температура и падавина - снега и кише, открива Езвеђ.

Према његовим речима, са хладним данима проблем немају животиње које су са севера - поларни медведи, артички вукови, ламе. Међутим, те животиње склањају се у своја скровишта када су ветар и киша.

Како ветеринар Бео зоо-врта каже, то показује да су баш ветар и падавине „већи непријатељи“ животиња од екстремно ниских температура које су погодиле Србију.

„Ниједна животињска врста не воли ветар“, објашњава Езвеђ и додаје да животиње у врту нису директно пореклом из дивљине, већ да су многе дошле из других или су се родиле баш у београдском зоолошком врту тако да су се навикле на овдашњу климу.

Тако се, чак и оне животиње које зиму проводе у својим зимовницима, повремено пуштајају напоље када температура то дозволи.

„Када температура дозволи, пуштамо их напоље да направе почасни круг. Лавови то једва чекају, а зебре се радују, скачу, само што се не грудвају“, истиче Езвеђ и додаје да су током ових леденх дана у зоо-врту заштићене и птице.

Лабудови и патке имају склониште – индијанске шаторе од трске – за периоде када им је хладно да се купају у вештачком језеру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи