Чех шокирао јавност на Дан сећања на жртве Холокауста

На дан када свет одаје пошту жртвама Холокауста, један чешки организатор авантуристичких игара шокирао је јавност кампањом у којој рекламира попуст на нову игру за две до четири особе „Бекство из Аушвица“, где, уз „аутентичну атмосферу“ нацистичког логора смрти, обећава и „последњи туш“ – све по цени од само 16 евра.

„Бекство из Аушвица. Бекство из тушева за две до четири особе. Трајање: 60 минута. Ефекти у соби за авантуре гарантују аутентичну атмосферу. Отварамо 1. 7. 2017. Цена 390 круна“, понуда је компаније „Бежи напоље“, која организује авантуре у свету познате под називом "Escape Room", веома популарне у последње време међу Чесима.

Организатор упозорава на то да игра није погодна за астматичаре, а у опису игре на Фејсбуку се Чесима нуди да се са пријатељима „уживе у улогу жртве Холокауста у Аушвицу".

„Чека вас 'последњи туш'. Са том разликом да ви из те собе можете да изађете живи“, рекламира се нова игра, чија се рекламна кампања и попуст завршавају управо 27. јануара, на дан када су 1945. године војници Црвене армије ослободили Аушвиц, највеће стратиште Јевреја и највећу фабрику смрти коју су немачки нацисти подигли на југу окупиране Пољске.

Након жестоких реакција Чеха на Фејсбуку и питања да ли то спремају и игру у којој ће се спалити, сравнити са земљом Лидице крај Прага и стрељати цивили, организатор се извинио, али не због морбидности игре већ за то што је крај кампање пао на данашњи дан.

„Да. То је веома непримерено. Моја је пропуст што нисам био свестан данашњег датума, заиста врло непријатна случајност“, рекао је дневнику Право власник Павел Стањислав.

Аутор, међутим, брани уопштену идеју понуде такве „авантуре“ посредством игре, у специјалној соби у Прагу, са „аутентичним ефектима“.

„Та игра би требало да донесе поштовање за тај трагични период. Циљ игре је да људи постану тога свесни. С друге стране, има много људи који јесу свесни тога шта се десило у Аушвицу, и схватам да они могу бити огорчени", каже Стањислав о игри за коју се, иако још није почела, пријавило 26 особа.

Музеј бившег нацистичког логора „Аушвиц Биркенау“ затражио је да се игра хитно повуче из понуде.

„Такав начин забаве је грозан и без поштовања на сећање на мушкарце, жене и децу који су били жртва немачких нациста у Аушвицу“, поручио је Музеј.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи