Лођ забранио роштиљање на терасама у јануару?!

Пољски град Лођ је кренуо одлучно у борбу против смога, али док су Краков или Варшава у данима када се једва дише увели бесплатни градски превоз и апелују на грађане да се не греју на све оно што трује ваздух, у Лођу - на југу земље, поносно су објавили да забрањују роштиљ на балконима, сада у јануару.

„Глупа идеја, па у јануару нико не прави роштиљ на балкону“, типичне су реакције чуђења грађана Лођа у мини-анкети за приватну телевизију ТВН24.

Експертима није толико апсурдно и смешно што се с објављивањем одлуке није сачекало до пролећа када Пољаци на својим терасама почињу масовно да припремају јела на роштиљу, најчешће викендом – кобасице, хамбургере или пилећа крилца.

Апсурд је у томе што је допринос роштиља смогу ништаван, у поређењу са пећима и котловима у којима код Пољака завршавају, не само неквалитетни угаљ, већ и пластичне флаше, затим са индустријом заснованом на угљу и са издувним гасовима аутомобила.

„Можемо да кажемо да је допринос, посебно у јануару ништаван. Лети када људи масовно користе роштиљ ниво канцерогеног бензоапирена је изузетно низак“, истакао је за ТВН24 Бартломјеј Свјонтчак из Регионалне инспекције животе средине у Лођу.

Међу 50 најзагађенијих места у ЕУ чак 33 је у Пољској, а по глави становника управо Пољаци удишу највише канцерогеног бензоапирена.

Извештаји еколошких организација показују да у Пољској свега 10 одсто загађења и смога потиче од великих фабрика и индустрије још увек базиране на угљу, 10 одсто од издувних гасова аутомобила а чак 80 одсто из пећи обичних Пољака који се захваљујући застарелим законима греју чим стигну, старим намештајем, или чак и пластичним флашама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи