Живот тежак и за најискусније – на Аљасци минус 59!

Температуре на Аљасци достигле су минус 59 степени Целзијуса, што причињава проблеме и најискуснијим становницима ове северне америчке државе.

Живот тежак и за најискусније – на Аљасци минус 59! Живот тежак и за најискусније – на Аљасци минус 59!

„Зуби су ми се смрзли. Хоћу да идем одавде“, рекла је за АП власница продавнице Синтија Ериксон.

Иако на Аљасци живи више од 50 година и потпуно је спремна за зиму, и њој као и другим становницима Танане, најхладнијег места у држави, овако ниске температуре отежавају живот.

Авиони не лете, аутомобили не могу да се покрену, људи су умотани у бројне слојеве одеће и тако се тетурају по леду. Пропан у шпоретима на гас постаје попут желатина, па је кување могуће само на дрва.

Вода у цевима увек је на корак од смрзавања, а како би побољшали изолацију становници Аљаске све затрпавају снегом, којег је ове године, срећом, доста.

Ериксонова се нада отопљењу и сања о благој температури од минус 20, али према прогнозама хладан талас из Сибира трајаће још неко време. Школе на Аљасци раде нормално по овој температури, мада деца не иду напоље на одмор уколико је мање од минус 20.

Становницима Танане, Омјакона и других „хладних“ места највероватније чудно изгледа јуче објављен резултат истраживања према коме је планета Земља била рекордно топла 2016. године.

Америчка агенција за истраживање свемира (НАСА) и Национална управа за океане и атмосферу (НОАА) саопштиле су да је 2016. трећа година за редом с топлотним рекордом, те да је најтоплије било на већем делу Арктика где је просечна температура прошле године била 0,12 степена Целзијуса виша него 2015. године.

Стручњаци за то највише криве глобално загревање изазвано деловањем људи, чему је допринео и природни феномен Ел Нињо. Арктик је био „веома топао, највише у односу на све друго“, рекао је Гавин Шмит, директор њујоршког Института Годард за проучавање свемира, где НАСА прати температуре на читавој планети.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи