Роботи преузимају радна места, Европа разматра приход за све

Јесам, дакле плаћен сам. Ово би могао постати нови мото грађана Европе, с обзиром на то да радикална идеја да би владе требало да дају новац свима: богатима и сиромашнима, запосленима и незапосленима, полако, али сигурно пушта корен у Европи.

У Француској, два од седам кандидата за председника владајуће Социјалистичке партије обећавају скроман, али редован приход за сваког одраслог Француза или Францускињу.

Тест овог загарантованог месечног прихода, за који се држави није потребно одужити ни на који начин, већ је почео у Финској, а планиран је пробни период и у другим државама.

Главни циљ теста је да установи да ли ће око 2.000 људи који добијају око 560 евра месечно само да ленчаре или ће искористити безбедност које им тај новац пружа и започети сопствени бизнис и друге пројекте, што је и један од аргумената за увођење основног прихода.

Други, веома јак аргумент јесте страх Европе и САД да ће већ у наредној деценији нестати на десетине милиона радних места, јер ће људи све више бити замењивани роботима, па би редован приход умирио грађане.

Називана универзални приход, универзални основни приход или само основни приход, ова идеја постоји у разним облицима још од половине 19. века.

Након што је деценије провела на периферији интелектуалних дебата, прешла је у „мејнстрим“ 2016. године, када је Швајцарска одржала референдум о предлогу да се уведе основни приход од око 2.500 долара, што су грађани ове земље одбили.

Наравно, ова идеја је скупа. Процењени трошак Француске био би око 400 милијарди евра, а додатна средства добила би се од опорезивања робота и њихових производа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи