Првих осам са „Форбсове“ листе богатије од половине светског становништва

Јаз између супербогатих и сиромашних већи је него што се мислило, а само осам најбогатијих поседује исто колико и 3,6 милијарди људи – половина светске популације, показало је истраживање хуманитарне организације „Оксфам“, са седиштем у Оксфорду.

Првих осам са „Форбсове“ листе богатије од половине светског становништва Првих осам са „Форбсове“ листе богатије од половине светског становништва

Представљајући извештај уочи скупа светске политичке и пословне елите у швајцарском скијалишту Давосу, организација за борбу против сиромаштва навела је да је разлика између сиромашних и богатих много већа него пре само годину дана и апеловала на лидере да преузму мере које би прекинуле ту тенденцију.

„Оксфам“ је прошле године саопштио да 62 најбогатије особе на свету имају толико богатства колико укупно поседује сиромашнија половина светске популације.

У новом извештају је тај број пао на само осморицу најбогатијих, наводи невладина организација, позивајући се на податке објављене у годишњој „Форбсовој“ листи из марта прошле године.

Оснивач корпорације „Мајкрософт“ Бил Гејтс је најбогатији, са 75 милијарди долара, а други је Амансио Ортега, оснивач „Заре“ и власник „Индитекса“.

Следе највећи деоничар „Беркшир хетавеја“ Ворен Бафет, мексички милијардер који се бави телекомуникацијама Карлос Слим Елу, оснивач „Амазона“ Џеф Безос, оснивач „Фејсбука“ Марк Закерберг, Лери Елисон из „Оракла“ и бивши градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг.

У Давосу сутра почиње 47. економски форум, на којем се очекује учешће око 3.000 политичких и економских лидера.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи