Норвешка, прва држава која потпуно укида радијске ФМ сигнале

Норвешка је данас почела процес гашења аналогних радио-станица и тиме постала прва држава на свету која ће постепено укинути технологију модулације радио-фреквенције (ФМ - УКТ) за националне и неке регионалне радио-емитере.

ФМ сигнал је угашен у региону Артик-Нордланд, а наставиће се постепено пребацивање сигнала радија на стандард дигиталног аудио-емитовања, ДАБ.

У јавној библиотеци у Боду, на северу Норвешке, уз звуке добоша и одбројавање публике, пребацивање са ФМ на ДАБ извела је, повлачењем полуге, слушатељка Берит Полина Олдерског, која била верна ФМ-у више од 70 година.

Присутни норвешки и европски званичници оценилу су да је тај догађај, преношен на интернету, „историјски тренутак“ који показује да се медији „могу обновити за модеран свет“.

Одлуку о процесу гашења које би требало да се заврши до 13. децембра, Парламент је донео још у мају 2011. године. Биће примењено само на националне и поједине регионалне радио-станице, док ће већина локалних радио-станица наставити да емитује ФМ програм.

Влада је оценила да је ФМ радио-мрежа веома скупа за одржавање због топографије Норвешке – дубоких фјордова, високих планина и расутих насеља. По званичним подацима, уштеда ће износити 22,2 милиона евра.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи