Угинуо велики Тиликум, мужјак орке који је убио тренера

Званичници америчког аква-парка „Си ворлд“ саопштили су данас да је угинуо Тиликум, мужјак орке који је 2010. године убио свог тренера и био главни јунак документарног филма који је променио став јавности о држању китова убица у заробљеништву.

Угинуо велики Тиликум, мужјак орке који је убио тренера Угинуо велики Тиликум, мужјак орке који је убио тренера

Узрок смрти кита није познат, али је планирана обдукција. Како се наводи у саопштењу забавног парка „Си ворлд“ (Sea World) у Орланду, 36-годишњи Тиликум је имао озбиљних здравствених проблема, укључујући и упорну и компликовану инфекцију плућа.

Тиликум је променио будућност орки, угрожене врсте морских сисара у заробљеништву. Јавност се шокирала када је он 2010. године током представе у „Си ворлду“ пред неколико хиљада гледалаца убио жену-тренера Дон Бреншо.

Усред наступа, он је зграбио Бреншову за њен коњски реп, свукао је са платформе, потопио је и држао под водом док се није удавила.

Три године касније, на филмском фестивалу „Санденс“ је приказан документарни филм о животу Тиликума, ухваћеног пре око 25 година код обале Исланда, и настрадале дресерке.

Филм Блекфиш (Blackfish) преиспитује да ли мучан живот тих интелигентних животиња у заробљеништву доводи до повећања агресије према људима и другим оркама.

Након емитовања документарца, многи забављачи су раскинули сарадњу са „Си ворлдом“, „Саутвест ерлајнс“ је окочао своју дугогодишњу сарадњу са парком, смањен је број посетилаца, а повећан број активиста који траже затварање акваријума.

Услед осетног пада профита, почетком 2016. године „Си ворлд“ је најавио да ће услед промене у ставу јавности укинути наступе са китовима-убицама и опсежан програм узгоја тих сисара у заробљеништву у комерцијалне сврхе.

Огромни Тиликум, дуг више од седам метара и тежак преко шест тона, био је део тог програма, заједно са својих 14 потомака.

Смрт Дон Бреншо није једина везана за најпознатијег светског мужјака орке: 1999. године је човек који се ноћу ушуњао у „Си ворлд“ ујутру нађен мртав на Тиликумовим леђима.

Пре него што је пренет у Орландо, 1992. године, Тиликум је држан у канадском „Си ленду“, где су он и још две женке орке убиле дресера, удавивши га када је упао у воду.

„Си ленд“ је убрзо затворен.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи