Руски рудари ископали редак смарагд и огроман комад берила

Веома ретки камен смарагд и комад минерала берила, тежак чак 15 килограма, ископани су у руднику на Уралу.

У Русији, у руднику „Малшевскоје“ близу Свердловска, града на Уралу, ископани су камен смарагда и два велика кристала берила. Вредност драгоценог камења и минерала није саопштена, али би, према проценама, могла бити већа од 32.000 долара. Директор рудника је потврдио да је то истински редак плод рада рудара.

Директор рудника Јевгениј Василевски каже да је у питању једино место у Русији где се могу наћи камен смарагд и минерал берил, а једно од три таква места у свету.

„Осим у нашој земљи, има их у Замбији и Колумбији. То полудраго камење је годинама било недоступно свету, пошто су и смарагд и берил били ископавани као споредни производ и нису били посебно цењени“, објаснио је Василевски.

Већи кристал берила тежак је 15 килограма, док је мањи три пута лакши. Тамнозелени камен смарагд, који припада категорији полудрагог камења, тежак је око 230 грама.

„Пре само неколико дана, нашли смо мањи кристал берил, а сада и овај већи. То је велико откриће“, рекао је један од рудара. 

Руска рударска компанија је саопштила да ће наградити рударе који су учествовали у ископавању са по четири одсто потврђене вредности смарагда и кристала берила.

Према процени руске агенције Ростак, из тог налазишта ће се ископавати руда пуним капацитетом до 2018. године, односно око 400 тона руде годишње. Наслаге камена у којем има смарагда процењују се на више од 60 тона.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи