Секунд више за новогодишњу ноћ

Новогодишња ноћ трајаће секунд дуже по истеку ове и почетком следеће године, што је један поклон од планете Земље за оне који се буду веселили.

У земљама света које време рачунају по координисаном универзалном времену (УТЦ), минут између 23.59 и 00.00 трајаће секунд више него што је уобичајено.

Земље чији су сатови везани за координисано универзално време, односно више земаља у западној Африци, Велика Британија, Ирска и Исланд додаће секунд више свом одбројавању до поноћи за Нову годину.

Француска и Србија, које се налазе у зони централноевропског рачунања времена, имаће дужи први сат у новој години, додатни секунд ће бити између 0.59 и 1.00.

„Тај додатни секунд или интеркаларни секунд дозвољава да се усагласи астрономско нерегуларно време повезано са кружењем Земље са скалом времена, легалном и изузетно стабилном, коју од 1967. године одређују атомски сатови“, навела је у саопштењу Опсерваторија у Паризу.

Скала рачунања времена која се користи свуда у свету и која се налази на сатовима заснива се на атомским часовницима велике прецизности.

Међутим, „природно“ или „астрономско“ време, које је дефинисано кружењем Земље око Сунца и које одређује проток дана и ноћи, јесте нерегуларно.

Врло дугорочно планета има тенденцију успоравања под утицајем гравитационог привлачења Месеца и Сунца, чиме се неприметно продужавају дани становника Земље.

Због тога је с времена на време потребно подесити сатове према планетама, а као референца узима се координисано универзално време или УТЦ.

У просеку, сваких 18 месеци треба да вратимо сатове један секунд. То је већ учињено 26 пута од 1972. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи