Кина уводи еколошки порез, угљен-диоксид изузет

Кина, која емитује највише штетних гасова у свету, донела је нови закон о еколошком порезу, али ће емисија угљен-диоксида поново бити изузета из његове примене, преноси агенција „Франс прес“.

Кина уводи еколошки порез, угљен-диоксид изузет Кина уводи еколошки порез, угљен-диоксид изузет

Стални комитет кинеског парламента је усвојио Закон о еколошким порезима, који највише погађа компаније – неколико дана после таласа атмосферског загађења, због којег је у последњих шест дана у многим деловима Кине издато црвено упозорење.

Како је пренела агенција Нова Кина, закон ће ступити на снагу 1. јануара 2018. године и њиме се за сваку јединицу емисије штетних гасова уводи такса од 1,2 јуана, односно 0,16 евра, али угљен-диоксид, највећи узрочник климатских промена, није на листи опорезованих загађивача.

Закон такође уводи порез за загађење воде од 1,4 јуана, за прављење буке такса ће бити између 350 и 11.200 јуана, док ће накнада за чврсти отпад бити од пет до 1.000 јуана.

Таксе на локалном нивоу могу бити и до 10 пута веће, али и мање у односу на законске, уколико је емисија штетних гасова испод националних норми, наводи Нова Кина.

Законом нису утврђене казне за прекршиоце.

Агенција Нова Кина такође подсећа на то да је порез на загађење, који важи од 1979. године, прошле године буџету донео 2,4 милијарде евра, али су поједине локалне власти искористиле законске празнине да би неке од великих компанија ослободиле обавезе плаћања пореза.

Кина је у септембру ратификовала Париски споразум о климатском променама, закључен у децембру прошле године, којим се предвиђа смањење пораста глобалне температуре на мање од два степена и који је ступио на снагу почетком новембра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи