Најмрачнија ноћ у последњих 500 година или интернет помрачење

Данас је почела зима, дан је био најкраћи у години, а на многим веб-сајтовима у свету и Србији смо прочитали и да нам предстоји најмрачнија ноћ у последњих пет векова. Поклопили су се почетак зиме и помрачење месеца, упозоравају на интернету.

Данас је зимска краткодневица, ноћ ће бити најдужа, али не и најмрачнија, јер ће, упркос тврдњама на интернету, месечине ипак бити.

"Вечерас нема никаквог помрачења месеца, нити ће га у догледној будућности бити. То је само по себи лаж. А, како је то углављено у смисао – дужина трајања ноћи и помрачење месеца, то је већ питање само за себе, ја на то не умем да одговорим", каже Бранко Симоновић из Астрономског друштва "Руђер Бошковић".

Вест о најтамнијој ноћи у пола миленијума се од јуче шири по интернету у целом свету, од данас и у Србији. Проницљиви примећују да су се помрачење Месеца и најдужа ноћ заиста поклопили, али пре шест година, те да је неко, преписујући вест, изгубио из вида датум. Није први пут.

"Имали смо прилику да нама грађани долазе на опсерваторију да посматрају супер-Месец, а како их онда обавестити да супер-Месец не постоји и да он у том тренутку није другачији од ма ког месеца у години? То је једно важно питање, питање одговорности", каже Симоновић. 

Осим супер-Месеца, интернет је промовисао и плави, црни и крвави Месец.

Најављиван је и супер-Марс, који би пред нашим очима требало да достигне величину Месеца. Од целе приче, остао је само велики наслов и наук да пре објаве није лоше консултовати стручњаке. Више него вољне да нам објасне шта се на небу збива.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи