Oрао који је толико јак да једном ногом ломи руку човека!

Биологе задивљује снага ове птице, али не и њено бројно стање у природи. Грабљивица позната као борбени орао на мети је човека у великом делу Африке због предрасуда, а све је мање области у којима може да живи.

Polemaetus bellicosus, највећи орао који живи на афричком континенту, познат је и као борбени орао (martial eagle). Реч је о птици задивљујуће снаге. Они који су видели шта све овај орао може кажу да једном ногом ломи руку одраслог човека!

Упркос њиховој великој снази, број ових орлова константно опада у дивљини.

Просечан Polemaetus bellicosus тежи око седам килограма, а распон крила иде и до 260 сантиметара.

Пореклом је из Подсахарског дела Африке. Воли да настањује шумовите саване и области обрасле жбуњем. Грабљивица је и налази се на врху ланца исхране.

Човек га тамани немилосрдно због распрострањеног мишљења да ова птица лови домаће животиње и храни се њима. Такав плен, међутим, чини тек мали део исхране највећих афричких орлова.

Станиште тих птица је угрожено, што додатно убрзава готово сигуран пут ка њиховом истребљењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи