Људска врста наследила насилне тенденције, а касније се припитомила

Еволуција и генетика су изгледа оставиле одређен број насилника у људској врсти, али је цивилизација ипак припитомила „дивље звери у нама“, показује најновија студија.

Научници су израчунали стопу по којој више од 1.000 врста сисара убија припаднике своје врсте, наводи се у истраживању објављеном у часопису Нејчур (Nature).

Такође, студија показује да блиске врсте имају сличне стопе насиља са смртоносним исходом.

Резултати показују да „дрво живота“ говори доста о томе колико су неке врсте насилне према себи сличнима. Студија показује да су људи највероватније били у непријатељском окружењу, што је допринело насиљу.

Људи припадају насилној групи, у којој је насиље одувек било присутно, показује студија. То значи да су људи наследили насилне склоности од других врста с којима су блиско повезани.

Стопа насиља са смртним исходом међу сисарима у просеку се дешава три пута у хиљаду смртних случајева, показује студија. Број је варирао у прошлости, па је у средњем веку око 120 од 1.000 људи умирало од насиља, рекао је вођа истраживања, Хосе Мариа Гомес са Универзитета Гранаде, у Шпанији.

Истраживачи процењују да је склоност ка насиљу са смртним исходом у време настанка људске врсте била шест пута већа од просека међу сисарима.

Статистика показује да се насиље које резултира смртним исходом у данашње време јавља у 13 од 1.000 смртних случајева. Ипак ови резултати су оквирни и зависе од многих техничких детаља. Прецизније је рећи да се насиље у модерном добу значајно смањило.

„Чини се да смо у садашњости мање насилни него што смо то били у прошлости“, наводе научници.

Људи су ипак мање насилни од пума, одређених врста бабуна, лемура и чинчила.

Истраживање посматра насиље кроз призму филогенетике, односно студије еволутивних односа које показују да сличне врсте деле заједничке особине.

„Открили смо да блиско повезане групе сисара имају сличне нивое насиља“, наводи се у студији.

Студија показује да култура, друштвено уређење и други фактори утичу на стопу наслеђеног насиља.

„Резултати показују да је ниво смртоносног насиља реверзибилан и може се повећати или смањити у зависности од друштвених или културних фактора“, показује истраживање.

У студији су анализирана 1.044 истраживања 1.024 врста сисара и потврђене узроке смрти за преко четири милиона сисара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи