Финска ће делити по 560 евра месечно својим становницима

За две хиљаде Финаца држава идуће године спрема „остварење утопије“: добијаће новац сваког месеца без икаквих обавеза, па чак неће морати ни да траже посао. Реч је о експерименталном увођењу тзв. основног универзалног дохотка.

Познат под енглеском скраћеницом УБИ (universal basic income), основни универзални доходак, пише загребачки Вечерњи лист, за неке је замка која ће послодавцима омогућити да отпуштају запослене мирне савести, док је за друге замајац који ће повећати потрошњу и искоренити сиромаштво.

У сваком случају, утопијски сан у коме нико није на улици, није гладан, не носи крпе и сваког месеца има сигуран приход за који не мора да испуни никакве услове шири се и у другим земљама и експериментално испробава у неким местима у Холандији и Канади, а о томе се расправља и на Новом Зеланду.

Финци су о томе дискутовали до 9. септембра, а сад, и без анализираних резултата расправе, иду у примену од 1. јануара 2017. године.

Случајним избором незапослених који примају новчану накнаду биће изабрано њих 2.000, и свако ће добијати по 560 евра месечно.

Након две године анализираће се понашање те групе незапослених поређењем с једнаком групом која ће и даље примати редовну новчану накнаду с бироа, која такође износи 560 евра.

Разлика је у томе што ће тестирани моћи да се запосле, уз задржавање прихода од 560 евра, док остали незапослени губе помоћ ако нађу посао.

Има и оних који тврде да је основни доходак за свакога неолиберална замка којом би се постигло да послодавци могу отпуштати мирне савести и без друштвеног притиска. Тако би могли да задрже само најмањи број запослених, који би онда и сам радио под теретом претње да ће завршити на основном дохотку, који вероватно неће бити довољан за живот средње класе који би укључивао аутомобил, годишње одморе, школовање деце.

У Швајцарској је народ на референдуму у јуну већином од 77 посто одбио увођење основног дохотка, но иницијатори су задовољни што се о том питању у конзервативној Швајцарској уопште озбиљно разговарало.

Тамо су амбиције биле превисоке, предлагали су чак 2.500 швајцарских франака месечно.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару