Одржан први Витешки фестивал у Грачаници

У највећем српском центру јужно од реке Ибар, општини Грачаница, протеклих дана је одржан први Међународни витешки фестивал на Косову.

Грачаница је на дан-два враћена у средњи век. Витезови, занатлије, налик онима из средњег века, дефиловали су и надметали се. Борба витезова у стреличарству, бацању копља, мачевању.

„Борба је била исцрпљујућа. Противник је за три главе већи од мене. Али добро, мало је то ишло и на искуство, ипак се овим бавим 11 година“, истиче победник у појединачним витешким борбама, Иван Вићентијевић.

Фестивал у Грачаници био је и смотра трговаца и средњовековних занатлија.

Станислав Стојановић из Ораховца истиче да га та врста заната већ 15 година одржава. „Радимо све, од најмање кадионице до највеће шерпе за кување, тестије, ибрике, бокале“, наводи Стојановић.

Учесници фестивала из свих крајева бивше Југославије и шире. И то у ери модерних технологија.

„Постоје увек људи који желе нешто одржати, увек желе да покажу како се пре живело. Онај ко воли тај начин живота да показује другим људима“, сматра Соња Савић из Пуле.

Публика у Грачаници задовољна што је имала прилику да oсети дух средњег века. Мештанка Гордана Ђорић наглашава да све што је видела јој је било интересантно: „Неко можда и нађе себе и крене тим путем, да тренира и буде сутра добар витез“.

Грачаница има задужбину краља Милутина с почетка 14. века. Сада је окупила и људе који чувају традицију средњовековног живота.

„На тај начин, туристичка организација Грачанице желела је да брендира средњи век, пошто имамо манастир Грачаницу из те епохе. Циљ је и био да се туристичка понуда прошири кроз манифестациони туризам и да још више туриста дође и посети нас“, каже Бобан Петровић из локалне туристичке организације.

Намера организатора фестивала је да постане традииционалан и да буде део видовданских свечаности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару