Део Атлантског океана постаје први поморски споменик

Председник САД Барак Обама прогласиће данас подводне кањоне и планине у делу Атлантског океана првим националним поморским спомеником, у циљу заштите готово 13.000 квадратних километара код обале Нове Енглеске, на североистоку САД.

Део Атлантског океана постаје први поморски споменик Део Атлантског океана постаје први поморски споменик

Бела кућа је саопштила да ће проглашавањем дела океана за заштићено подручје бити забрањени комерцијални риболов, подводно рударство и бушење, али ће индустрије које лове јастоге и црвене ракове бити изузете из те забране наредних седам година. Биће дозвољен и рекреациони риболов.

Заштићено подручје обухватиће три подводна кањона која су дубља од Великог кањона Колорада и четири подводне планине, где живе заштићене врсте као што су китови уљеура, перајар и сеј, као и једна врста најугроженијих морских корњача. У том подручју нађене су и врсте корала којих нема нигде другде на свету.

Проглашавање Поморског националног споменика североисточних кањона и подводних планина још је једно настојање Барака Обаме, у последњим месецима свог мандата, да допринесе очувању животне средине.

Обама ће проглашење споменика објавити на конференцији у Вашингтону којој ће присуствовати лидери више од 20 земаља из целог света, у настојању да појачају напоре на заштити светских океана. И друге државе на конференцији планирају да објаве креирање својих заштићени морских подручја.

Док неки сматрају да ће заштита великих делова океана од људских активности помоћи одржавању важних врста и смањити последице климатских промена, многи у рибарској индустрији, који годинама пецају у тим подручјима, страхују да ће то угрозити регионалну економију и да ће им бити теже да зараде за живот.

Бела кућа је саопштила да је саслушала примедбе индустрије и истакла да је заштићено подручје мање него што је првобитно планирано и да предвиђа транзициони период за неке компаније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару