Имамо погрешно схватање настанка Месеца

Земљин природни сателит и стални свемирски пратилац настао је из много силовитијег судара наше планете него што се раније мислило.

Преовлађујућа теорија до сада била је да је Месец настао тако што је небеско тело величине Марса „окрзнуло“ Земљу, а од остатака благог судара настао је Земљин сателит.

Међутим, у новој студији објављеној у часопису Nature, научници су проучавајући камење донето са Месеца открили да је судар био далеко јачи него што се раније мислило.

Стара теорија прилично је чврсто објаснила и Месечеву величину и позицију, али је током нових проучавања испливало нешто што није могло да буде објашњено.

„И даље премеравамо и проучавамо старе узорке са 'аполо' мисија из седамдесетих година, зато што се технологија стално развија и увек добијамо нови увид. Пронашли смо много тога што није откривено раније“, каже Кун Ванг, помоћник професора на Универзитету Вашингтон.

Према његовим речима, стари модели једноставно нису могли да објасне нова посматрања.

Да је четири деценије стара теорија тачна, истраживачи би очекивали да барем половина материјала припада телу које је ударило у Земљу. Ипак, истраживачи нису пронашли одговарајуће знакове за то у узорцима.

Уместо тога, хемијске анализе показале су да изотопска једињења скоро идентична.

Напреднијим хемијским тестовима покушали су да тачно открију разлике у хемијским структурама. Коначно, пронашли су једну разлику, која је наводила на закључак да је порекло узорака још повезаније.

У Месечевим узорцима пронађени су тешки изотопи калијума, који би захтевали изузетно високе температуре да би се издвојили. Силовит судар са Земљом би могао да узрокује те високе температуре.

Када су направили модел са новим сценаријом, научници су дошли до закључка да су приликом јаког судара температуре биле толико високе и силе толико јаке да је велики део Земље уништен и претворен у гасовито стање и проширио преко простора 500 пута већег од Земље, након чега је почео процес хлађења, кондензовања и, коначно, настанка Месеца.

„Да би се створио Месец, потребан је много јачи удар него што смо раније мислили. Количина енергије која би се ослободила по старој теорији није ни близу оној која би била потребна да се створи Месец, чије смо узорке проучавали“, навео је Ванг.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару