„Органик лајв фест“, зелене технологије за здравију будућност

У једном од најлепших и најстаријих паркова Београда, Топчидерском парку, одржан је „Органик лајв фест“, уз покровитељство РТС-а. Фестивал, под слоганом „Будућност је данас“, промовише одрживи развој, енергетску ефикасност, зелене технологије, органску пољопривреду. Организатор фестивала је агенција „Опен мајнд“.

Штедња, помоћу науке и технологије, представљена је већ на самој бини која се напаја соларном енергијом. Захваљујући сунцу, одржани су часови спорта, позоришне представе, музички програм, семинар о органској пољопривреди.

Органском улицом, шетали су посетиоци који су радо пробали воће и поврће гајено без пестицида и вештачких ђубрива. Представљена су и органска средства за прихрану биљака, џемови, сокови, мед.

„У сваком крају мед је одличан, али народ воле хомољски мед јер тамо је природа чиста у селима са Хомоља и код Кучева, ништа се не прска све је чисто“, прича Олга Владисављевић из Забрђа код Петровца на Млави.

Према речима Мира Рајковића, из Прилика код Ивањице, разлика између органског и класичног хемијског ђубрива је велика.

„Органско је биолошко ђубриво које се добија из уља разних биљака, а вештачка ђубрива су хемијска“, истакао је Рајковић.

Најмлађе посетиоце привукле су и презентације Биолошког факултета и београдских извиђача.

„Данас код деце преовладавају мобилни телефони и игрице на компјутеру. То одвлачи децу од природе и организација као што су извиђачи. Ми се трудимо да привучемо децу и да им покажемо да могу да се друже, играју и забављају и без мнобилног телефона“, указао је Славиша Бојовић из Савеза извиђача Општине Чукарица.

Никола Буљ, директор Фестивала, каже да данас морамо да радимо да би будућност била светла.

„Будућност је, по нашем мишљењу, увек данас. Наш мото је да морате себи да се окренете и да своју свест подигнете на што је могуће виши ниво како бисте били одрживи у будућности“, закључио је Буљ.

Дводневни фестивал, посетиоцима је, ове године, шести пут, практично приближио значај науке и технологије концепту одрживог развоја. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару