Сладолед који се једе кашиком и виљушком

Први фестивал сладоледа у Београду, „Фроузен фест“, донео је прилику љубитељима ове хладне посластице да, осим стандардних укуса испробају и нешто другачије, а велику пажњу посетилаца привукла је и турска „дондурма“.

Сладолед који се једе кашиком и виљушком Сладолед који се једе кашиком и виљушком

Познаваоци кажу да се тај сладолед у Турској једе на тањиру, кашиком и виљушком, а све то због своје специфичне текстуре.

„Пре шест година Србија је имала прилику да се упозна са нашим баклавама, а сада доносимо нешто потпуно ново. Први пут у Београду, отворена је продавница турског сладоледа, турска дондурма“, каже Наташа, менаџерка турског ресторана, иначе једног од 12 излагача на Фестивалу сладоледа.

Дондурма се, каже она, разликује у текстури и у густини. Да би се направио, за почетак је потребан корен дивље орхидеје који се суши, меље и затим ставља уместо густина.

„Приметићете да је као жвака, развлачи се, може да га обликује наш мајстор по жељи“, каже она и објашњава да се у сладолед ставља и смола мастике.

И за сладолед са укусом пистаћа потребно је урадити нешто другачије – самлети их 20 дана пре него што сазре.

Ипак, велики ред испред штанда са турским сладоледом није само због специфичног укуса већ и због вештине продавца који вешто рукује шпахлом којом се сервира дондурма.

За „додавање“, а потом и „одузимање“ корнета најмање стрпљења имају малишани који знају и да се расплачу јер се за посластицу на неки начин морају „изборити“. Свидело се неком или не, мора се признати да тако вешт продавац мами пажњу пролазника.

Осим дондурме, посетиоци фестивала се занимају и за храну, без шећера, намењену поштоваоцима вегетаријанске и веганске исхране.

Како је реч о фестивалу који промовише и ледене напитке, у понуди су и свежи сокови, а њихови промотери кажу да се Београђани све више окрећу здравом начину исхране.

Највеће интересовање влада за „лимунаном“ (лимунада са наном), а не заостаја потражња ни за соковима који у себи имају ђумбир, шаргарепу, банане или неко друго воће или поврће.

Организатори су задовољни, кажу да је на отварању фестивала било преко хиљаду људи.

„Читаву манифестацију прати музичко-сценски програм. Данас и сутра од 10 до 18 сати је програм намењен најмлађима и породицама, а од 18 креће део програма за старије“, рекао је Влада Ђорђевић, један од организатора „Фроузен феста“.

Интересовање је премашило очекивања. Имамо 12 излагача из различитих бранши, а спаја их ледено освежење. Поред сладоледа, посетиоци могу да попију хладни еспресо или неки шејк.

„Имамо ручно прављене сладоледе, као и сладоледе за вегетаријанце“, рекао је Ђорђевић. Он додаје да је идеја да се у години која је означена као година предузетништва промовише занатски сектор, и истиче да ће се фестивал преселити и у друге градове у Србији.

„За сада нам стижу позиви из Вршца, Ниша, Суботице...“, рекао је Ђорђевић.

Иначе, фестивал траје до 28. августа, домаћин је клуб Шоурум, а манифестацију је подржала Туристичка организација Београда.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару