Изазвао панику да је Исламска држава напала Праг

Чешки популисти и екстремисти из Иницијативе Мартина Конвичке изазвали су панику на Старомњестском тргу у туристичком срцу Прага, где су извели хепенинг како Исламска држава окупира Праг, а када су машући црном заставом Исламске државе почели да пуцају из лажног оружја, људи су почели да беже, мислећи да је реч о правом терористичком нападу.

Изазвао панику да је Исламска држава напала Праг Изазвао панику да је Исламска држава напала Праг

Мартин Конвичка, оснивач антиизбегличког Блока против ислама који је тај покрет претворио у политичку странку Иницијатива Мартина Конвичке, градским властима пријавио је кратку позоришну представу на годишњицу совјетске окупације Чехословачке 21. августа 1968. године.

Уместо историјске реконструкције упада у Праг трупа Варшавског пакта на челу са Црвеном армијом у операцији „Дунај“ из 1968. године, у само туристичко срце Прага, до старе већнице и чувеног астрономског сата Орлој стигао је Конвичка на камили а за њим и џип с маскираним терористима Исламске државе и затвореником у наранџастом комбинезону.

Узвикивали су „Алах је велики“, Конвичка је викао да ће затворити универзитете, спалити књиге, бичевати и каменовати жене а затим су уз пуцњаву из макета оружја почели припрему погубљења заробљеника у комбинезону.

„Нису сви на Старомњестском тргу схватили да је реч о представи и многи су, у страху да је у питању прави терористички напад, почели да беже. Тражили су куда да се склоне, избила је паника и зато смо заједно с градским властима прекинули хепенинг“, наглашава портпарол прашке полиције Томаш Хулан.

Конвичку и још седморицу маскираних „терориста“ полиција је привела на саслушање, а ако их оптужи за ширење гласина које изазивају панику, прети им до пет година затвора.

„Нисмо ширили никакву панику, играли смо представу. Хтели смо пародијом да покажемо како би могло да изгледа успостављање исламске владавине у Чешкој“, казао је Конвичка.

Лидер чешких антиизбегличких, ксенофобних покрета Мартин Конвичка, који настоји да на таласу страха од избеглица и муслимана у Чешкој уђе у регионалне власти и парламент на изборима у јесен, већ од раније има проблема са законом и пред судом одговара за претње избеглицама из Сирије и Ирака да ће их ако дођу у Чешку самлети у коштано брашно.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару