Труба, шљива и опанци... По томе се знају Србијанци

Музички фестивали су приликe да туристи осим доброг провода виде Београд и нешто из њега, као сувенир понесу. Амерички потпредседник, током посете, одабрао је српски опанак. Када би симболи наше земље био јасније дефинисан, сматрају маркетнишки стручњаци, страни туристи не би имали дилему какав сувенир да одаберу и по чему ће Србију да памте.

Снежној кугли Њујорка, Париза, Лондона чини се лако је. Градски и државни симболи препознатљиви су широм света. До таквог статуса ни Ајфелова кула, а ни Биг Бен нису стигли лако.

Београд је све популарнији на туристичкој мапи, али и даље је без званичног сувенира који би асоцирао на главни град и на Србију. Ипак, на тезгама велики избор: од керамичких фигурица и магнета, преко књига и слика, па до гардеробе.

Шта да поклоне пријатељима дилема је и за оне који раде у иностранству. Кажу да углавном купују сувенире за пријатеље да их упознају на неки начин са Србијом, српском уметношћу и традиционалним старим стварима из Србије.

На престоничким сувенирима најчешће су Победник, Храм, Београдска тврђава. У трци за симбол који ће представљати Србију су труба, ћилим, шљива, наравно опанак.

Миодраг Поповић из Туристичке организације Београда наводи да је Србија шарена земља и да мора да се узме у обзир чињеница да Београд, пре свега, има много својих знаменитости.

„Београд није успео да се избори да је једна знаменитост та која пресуђује. Нисмо успели да се око тога договоримо, а ту је неопходно да ми направимо консензус око тога шта је то што је наш кантри бренд“, објаснио је Поповић.

Пре две године забележен је први пут двоцифрен раст гостију из инистранства. Србију је тада посетило милион и 30.000 страних туриста. И сваке године их је све више. Без обзира на то да ли долазе да посете Ђавољу варош, да се проведу на „Егзиту“ или да чују трубу, можда нас туристи не би мешали са Сибиром уколико би сви они понели сувенир са истим националним симболом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару