Нова потрага за возом с нацистичким златом

Ловци на благо почели су крај Валбжиха, на југозападу Пољске, нову потрагу за „златним возом“, композицијом дугом 100 метара са оклопним вагонима пуним злата која је наводно нестала у тунелима планина крајем Другог светског рата, а на 65. километру пруге за Вроцлав почињу контролна ископавања.

Пољак Пјотр Копер и Немац Андреас Рихтер, који су пре годину дана изазвали сензацију у целом свету тврдњом да су открили златни воз који је до тада 70 година постојао само у локалним легендама, истичу: „Прво ћемо још једном тражити шине које по нашем мишљењу воде до тунела. Неће бити лако, земља љубоморно чува своје тајне. На сваких 20-30 центиметара трагаћемо и детектором“. 

Локалне власти омогућиле су прошле јесени да терен око 65. километра пруге, где би наводно требало да се налази затрпани златни воз, осим Коперове и Рихтерове екипе, прегледају и стручњаци Рударско-металуршке академије из Кракова, међутим, научници су установили да ту никаквог затрпаног воза нема.

„Можда смо сви у праву. Можда и Рударско-металуршка академија јер су прегледали 65. километар пруге, а ту заиста ничега нема. Можда воз стоји у тунелу. Ако нађемо шине и улаз у тунел све ће бити јасно. До краја седмице знаћемо много, а за 10 дана све“, рекао је уочи почетка радова портпарол налазача Анџеј Гајк.

Копер и Рихтер објаснили су сада, у изјави за пољски портал Онет.пл, да су одабрали да ове седмице направе четири контролна рова дуга 10 до 20 метара, широка пола метара, а до девет метара дубине, а копаће на ободима ограђеног терена на 65. километру пруге за Вроцлав.

Претходно су у недељу и јуче изашле независне екипе да прегледају терен и наводно, тамо где ловци блага сада желе да направе копове има аномалија, иако нико не може да каже да ли је то заиста тунел у коме је према легендама нестао златни воз.

Власти Валбжиха представиле су у децембру прошле године извештаје две новембарске потраге за златним возом, који је према легенди у журби пред надирање Црвене армије на крају Другог светског рата одвезао из Вроцлава 300 тона нацистичког злата, ушао у један тунел крај Валбжиха и никада га више нико није видео.

Без обзира на то што су научници из Кракова категорично порекли да је воз нађен, јер је реч о природним аномалијама терена, Копер и Рихтер се не предају и почели су да га траже поново.

У сваком случају, за Валбжих и цео регион потрага за бајним возом била је сјајна туристичка промоција, град су запосели знатижељници, аматерски трагачи за благом и новинарске екипе из целог света, и град је добио рекламу у свету какву би тешко могао да плати и посету два пута више туриста него обично, јавља Даша Павловић, дописница агенције Бета из Варшаве.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару